2016-07-29 16:22:11• hírek • Szatmár.ro

Negyvenkilenc ANL-lakást adtak át a kérelmezőknek

Két mandátummal ezelőtt kezdődött a projekt, pénteken pedig átadták azt a három tömbházat, amelyeket a Nemzeti Lakásügynökség épített. Ebből kettőbe költöztek be most azok a kérelmezők, akik a prioritási lista első 49 helyét foglalták el. Az épületekben garzonok és kétszobás lakások vannak.

Izguló családok lepték el péntek délelőtt az egykori lőtér helyén felépített ANL-lakások környékét. Az izgalom teljes mértékben érthető volt, hiszen most léphették át először a már ki tudja hány évvel ezelőtt kérvényezett lakás küszöbét. A hosszú várakozási idő a hosszadalmas, akadályokkal teli építkezéssel magyarázható. Volt időszak, amikor a hadügyminisztériumtól kapott terület tulajdonjoga nem volt tisztázott, aztán az ANL-nek nem voltak forrásai az építésre. Most viszont elkészült három tömbház, illetve azokban 74 lakás. Ebből 25-tel a területért cserében a hadügyminisztérium rendelkezik, a fennmaradó 49-be pedig a polgármesteri hivatalnál lakást kérvényező fiatalok és családjaik költözhetnek.

Azt, hogy ki kap lakást, egy összetett kritérium- és pontrendszer döntötte el. Számított a kérvényezés időpontja, a gyermekek száma, a kérvényező családi állapota, anyagi helyzete és a megszerzett diplomák is. Ezek döntöttek azt illetően is, hogy ki kap garzont vagy kétszobás lakást. Új otthonhoz ilyen módon csak 35 évnél fiatalabb kérvényezők juthattak.

Mint megtudtuk, a lakásokért bérleti díjat kell fizessenek a családok. A bevételi források és a lakás mérete függvényében alakították ki ezt és évente aktualizálják az összeget. Egy kétszobás lakásért havonta 200-250 lejt kell fizessenek a bérlők, egy garzonért 180 lej körül. Egy év bérlet után pedig a törvény értelmében lehetőség nyílik a lakás megvásárlására is.

Kereskényi Gábor polgármester köszöntötte a beköltözés előtt álló családokat, sok boldogságot és egészséget kívánva nekik az új otthonhoz. De kérte is őket: lelkiismeretesen fizessék a bérleti díjat és a közköltségeket.

Kereskényi a sajtó kérdésére válaszolva elmondta: a polgármesteri hivatal elvégezte a terület közművesítését, ezért már csak az ANL-n múlik, hogy épülnek-e új, ilyen típusú tömbházak a környéken. Az eredeti tervekben hat tömbház felépítése szerepelt.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: