2014-09-30 12:04:00• hírek • Szatmar.ro

Négy refis iskola diákjai táboroztak Nagytarnán

Az elmúlt hétvégén a nagytarnai Ökotáborban rendezték meg négy református testvérgimnázium (Szentendrei Református Gimnázium, a Nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a Zilahi Wesselényi Református Gimnázium és a Szatmárnémeti Református Gimnázium) diákpresbitereinek és irodalomkedvelő diákjainak találkozóját. A találkozó az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet által meghirdetett „Szülőföldi Anyanyelvi Szaktábor" nyertes pályázata   volt.

A szombat reggeli induláskor még mindenki kissé feszengett, alig beszélgettek a fiatalok, de szerencsére a táborban feloldódott a hangulat. Vidám játékok, kommunikációs gyakorlatok segítették a kapcsolatteremtést. Tapasztalatokat cserélhettek, betekintést nyerhettek testvériskolák diákéletébe, ötleteket meríthettek az iskolában töltendő idő színesebbé tételéhez.

A délelőtti bemutatók hozzájárultak a közös értékek felismeréséhez, mint például  a hagyományápolás, nagyjaink megbecsülése,  az anyanyelv személyiségfejlesztő ereje.  A csendesnap, a farsang, a Márton-napi mulatság, a szalagavató nélkülözhetetlen eseményei diákéletnek, de ezek mellett zenés, játékos rendezvények is tarkítják a hétköznapokat, versenyek, vetélkedők fejlesztik a diákok kreativitását,- derült ki a fiatalok bemutatóiból.

A délutáni  szakmai tevékenységek izgalmas pillanatokat jelentettek, s  igen nagy sikernek örvendtek.  A ,, Versimpro" -nak keresztelt feladat, mint ahogy a neve is mutatja,  az irodalomhoz köthető,  rögtönzött versírás. A vers tematikája illetve formája (műfaj, ritmus, rímelés ) nem volt kötött, egyedüli kikötés volt: a megadott tíz szót bele kellett foglalni a műbe.

A második tevékenység, minden csapatos vetélkedő nélkülözhetetlen része,: a ,, Mondjam vagy mutassam? ''.  E feladat keretei között a nonverbális kommunikáció fejlesztése volt a hangsúlyos. Sorsolás révén kapták meg a csapatok az adott feladatokat,  amelyeket el kellett mutogatniuk.  A feladatok különböző bibliai történetek bemutatásából álltak.

A harmadik tevékenység örvendett a legnagyobb sikernek, ez a verbális illetve nonverbális kommunikáció és vitakultúránk fejlesztését tűzte ki  célul. A következő témákról disputálhattunk: a gyermek nem tudja eldönteni, hogy neki mi a jó, az iskola megöli az egyéniséget, ne együnk húst, a barátságra manapság nem jut idő,  a számítógép magányossá tesz. Egy adott csapat egyik része az adott téma mellett, míg a másik része ellene érvelt. A disputa után  néhány témát közösen is megvitattak a fiatalok, így kellemes, igen érdekes beszélgetés és baráti hangulatú tapasztalatcsere alakult ki.

Az est folyamán  táncházra is sor került, így támasztva alá a mondást ,, ép testben, ép lélek.'' A nap első felében szellemi síkon mozogtak a diákok, az agytekervényeiket mozgatták.  A tánc nem csak a testüket, hanem a lelküket is igénybe vette, békét és harmóniát teremtve bennük.  Tábortűzi dalok is felcsendültek, és néhány gitár is előkerült, így teremtve kellemes hangulatot.

A tábor célja az anyanyelvünk létfontosságú szerepének tudatosítása, nyelvünk ápolása, a magyar diákok közötti kapcsolatok fejlesztése  határoktól függetlenül.   Anyanyelvünk az egyik vagy talán a legfontosabb összekötő kapocs  közöttünk, amit ápolni, védeni, megőrizni kell, az identitás- és személyiségfejlesztés legfontosabb eszköze.

A programok  fő célja  a fiatalok szókincsének bővítése, a tudatos és igényes nyelvhasználat gyakorlása s nem utolsó sorban a diákok ismerkedése, baráti kapcsolatok lehetőségének megteremtése.

„Nyugodtan, túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a tábor felejthetetlen élmény volt minden egyes résztvevő számára, függetlenül attól, hogy tanár avagy diákként vett részt benne.  Minden egyes résztvevő örömmel venne részt hasonló jellegű rendezvényen", volt a résztvevők végső konklúziója.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: