2010-03-28 19:51:16• hírek • Póti Orsolya

Nagy sikert aratott a Húsvéti Ünnepváró

Ismét nagy sikert aratott a MADISZ és az Aranykapu Kulturális Egyesület által megszervezett  X. Húsvéti Ünnepváró.

Március 28-án, vasárnap délután 16 órától tizedik alkalommal szervezte meg a Szatmárnémeti MADISZ és az Aranykapu Kulturális Egyesület a Húsvéti Ünnepvárót a Kölcsey Ferenc Főgimnázimban

A főgimnázium földszinti termeiben különböző kézműves foglalkozásokat szerveztek meg kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az ünnepváró alkalmából együtt készíthettek  tojásfákat, asztaldíszeket, sípot és tilinkót, valamint kipróbálhatták a kosárfonás módszerét is. Török Éva Cecília pedagógusnak köszönhetően, a résztvevők elsajátíthatták a szatmári, gyergyói, gyimesi kesicés tojásírás fortélyait. A pedagógus egy fantasztikus tojáskiállítással is készült, melynek során különböző tájegységek hímes tojásait csodálhatták meg az érdeklődők.

A szervezők minden korosztálynak kínáltak elfoglaltságokat: készíthettek bojtcsibét, színes csuhé virágot, ajtó- és asztaldíszeket, tojásmelegítőt és kipróbálhatták a tojásfestés különböző módszereit. Az Aranykapu Kézműves Műhelyben a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. A gyerekek természetes alapanyagokból és hagymányos technikákkal készíthettek bőrtarsolyt, tojástartót, asztali díszeket, és róvásírással díszítettek festett tojásokat. A hagyományos tojásfestő eljárások közül most a szatmári, viasszal írt tojások díszítését tekinthették meg az érdeklődők, számos archív és mai filmfelvétel, valamint fotók segítségével. A kézműves műhelyben egy kissebb vásárra is sor került, hogy érzékeltessék a résztvevőkkel, hogy a foglalkozás a Tavaszi Kézműves Vásár része.

Nezezon Enikő, a Aranykapu Kulturális Egyesület elnöke elmondta, hogy idén sokkal több az érdeklődő, mint a múlt években, és ez azt bizonyítja, hogy egyre többen érdeklődnek a tradicionális kézműves foglalkozások iránt. Az ünnepváró alkalmat ad arra, hogy a résztvevők közösen jobban átéljék a Húsvét lényegét.



Különböző foglalkozásokat szerveztek kicsiknek és nagyoknak egyaránt



Az Aranykapu Kézműves Műhelyben vásárra is sor került


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: