2016-11-29 09:36:26• hírek • Szatmár.ro, refszatmar.eu

Nagy érdeklődés Elek György könyvének bemutatóján

A vártnál többen jelentek meg Elek György új könyvének bemutatóján.

A párválasztásról, párkapcsolatról, házasságról és családról szóló kötetet eredetileg a Szatmári Református Egyházmegye Esperesi Hivatalában mutatta volna be a szerző, de közönség kinőtte a hivatal tanácstermét és a Református Gimnázium dísztermében bonyolították le a rendezvényt. Király Lajos esperes a könyv bemutatójának „nyitányaként" szokatlan, de annál hatásosabb eszközzel élt: Johann Sebastian Bach: Aria című művét hallgattatta meg a hallgatósággal, miközben néha megszakította a zenelejátszást, a jegyzetfüzetét a földre ejtette, a mobilját feltűnően nézte, a táskáját a vállára vette. A zene meghallgatása után elmondta, hogy szerinte a világ legcsodálatosabb zenei alkotása és harmóniája az Aria. Ilyen összhangra vágyik a család, a párkapcsolat és a házasság, azonban ezt az összhangzat-képet gyakran megzavarják nem várt események (konfliktusok, érdektelenség, felelőtlenség stb.).

A kapcsolatok olyanok, mint a zene: vannak benne szünetjelek/mosolyszünetek, mély- és magas hangok/mélységek és magasságok, tempós és lassú ütemek/különböző életszakaszok, moll és dúr akkordok/szomorú és vidám időszakok. Dr. Locsmándi Miklós: A kortárs zene pszichikai eredményeinek tükrében című munkájából idézve vont további párhuzamot a zenevilág és az emberi kapcsolatok között. A bevezető gondolatok után került sor a könyv bemutatására, melynek három fejezetét taglalta az esperes.

Elmondta, hogy Isten első nemtetszést kifejező mondata a világ teremtésének hajnalán éppen a közösség érdekében hangzott el: „Nem jó az embernek egyedül lenni" (1Móz 2,18). A könyvet akár teológiai, pszichológiai, antropológiai, irodalmi vagy szociáletikai szempontból is vizsgáljuk, Mérei Ferenc gondolatához érkezünk, mely szerint az ember mások arcában, a közösségben ismerheti meg önmagát. (Közösségek rejtett hálózata, 1971). A részletes bemutatás után a szerző szólt az egybegyűltekhez, majd Király Lajos gondolatébresztő kérdéseire az illető témában jártas szakemberek és a hallgatóság közül lévők válaszoltak és reflektáltak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: