2011-05-02 23:26:10• hírek • Piros Christa

München: 850

A jubileumi évet az Oktoberfest helyszínén 850, korabeli ruhába öltözött katona puskalövése nyitotta meg áprilisban. Az ünnepségsorozat ősz végéig tart.

München a legkedveltebb németországi úti cél, nem véletlenül. Az idén 850 éves bajor fővárosban szinte otthon érezzük magunkat. Hívogatnak a történelmi épületek, a lélegzetelállítóan szép főtér, az elegáns sétálóutcák és kirakatok, és a felülmúlhatatlan hangulatú bajor sörözők. A legismertebb és legnagyobb közülük a Hofbräuhaus. Padjait hétvégenként bőrnadrágos, térdzoknis, vadászkalapos férfiak lepik el hatalmas borz pamaccsal. A törzsvendégek saját korsójukat is itt tarthatják, szigorúan lelakatolva. A raktárhelyiségben 424 korsónak van hely, csak kihalásos alapon kerülhet ide új korsó.

München

Ha München, sör és ősz, akkor Oktoberfest. A világ legnagyobb, leghíresebb és egyik legrégibb népünnepélye a müncheni (idén szeptember 20-tól október 5-ig tart). Legújabb kori találmánynak gondolnánk, ám már a 19. század elején is eseményszámba ment. Négy évvel azután, hogy Bajoroszág királyság lett, 1810. október 12-én vette nőül a trónörökös, a későbbi I. Lajos király Therese szász hercegnőt.

München

Az ünnepség öt napon át tartott, lóverseny, íjászok, bűvészek, a nemzeti gárda lovasai, zenészek és táncosok szórakoztatták az egybegyűlteket. Az uralkodó természetesen a vendéglátásról is gondoskodott: sátrakat állítottak fel, ahol sülteket, kenyeret, gyümölcsöt, bort és sört szolgáltak fel. Egy évvel később már ló- és ökörszépségversenyt is rendeztek, de hat évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megnyissák az első sörcsapokat. Ekkor, 1818-ban állították fel az első körhintát is. Csaknem fél évszád múlva szabadalmaztatták az első, vitorlavászonból varrt sörsátrakat, ma is ezek utódaiban szórakozik a nagyérdemű. Azt a helyet, ahol az esküvőt tartották, ma is Theresenwiesennek, Terézia-mezőnek hívják. Ezen a 42 hektáros óriási területen rendezik meg azóta is ezt az őszi népünnepélyt, bár ma alig akad, aki tudná, kinek-minek az emlékére. A kör- és hajóhinták, céllövöldék mellé felsorakoztak a mai kor játékai is: komputeranimációs, multimédiás, űrkabinos helyiségekbe várják a harmadik évezred tinédzsereit. Persze nem hiányozhatnak a játék-, lufi-, szuvenír- és bóvliárusok sem.

München

Az Oktoberfestet pontban déli 12-kor München mindenkori polgármestere nyitja meg. Az óvárosban hagyományőrző felvonulást tartanak, az egyik díszes lovaskocsin érkezik a város első embere egy kis hordóval. Ezt délben üti csapra, és ezzel kezdetét veszi a 16 napos népünnepély. A hagyományaikra büszke bajorok népviseletük motívumait őrző ünnepi ruhába bújnak, a férfiak térd alá érő, vagy rövidebb bőrnadrágba, hozzá sujtásos kabátot és vadászkalapot húznak. A nők dirndlit vagy fekete bársonyruhát vesznek, hozzá fehér, csipkés blúz jár. Így követik a városi felvonulást, majd csapatostul mennek ki a Wiesenre.

Ez az ünnep persze elsősorban az evés-ivásról szól. A hat legnagyobb bajor sörfőzde állítja fel a sátrakat - általában tizennégyet -, melyekben közel százezer férőhely van. A sört hatalmas, egyliteres üvegkorsókban szolgálják fel, a dirndliruhába öltözött pincérnők 12-18 ilyen korsót is kivisznek egyszerre, méghozzá nem tálcán, hanem kézben fogva. E szokás 1892 óta él, itt azóta nem mérnek sörből kisebb adagot. Hozzá főtt, füstölt csülköt, grillcsirkét, nyárson sült ökröt, lúgos perecet, sózott sörretket kínálnak, de vannak egytálételek is.

A szervezők remélik, hogy sikerül túlszárnyalni a tavalyi rekordot és átlépni a bűvös hétmilliós (!) látogatói számot. Tavaly 6,4 millió liter sör gurult le a szomjas torkokon, de elfogyott 681 242 darab grillcsirke és 62 490 csülök is.

München

Tippek, információk
München Bajorország - pontosabban a Bajor Szabad Állam - fővárosa kb. másfél millió lakossal.
Nyelv: a német bajor dialektusát beszélik, amely közelebb áll a svájcihoz, mint az irodalmi némethez.
Árszínvonal: drága. A sör idén a sátrakban 8 euró/l.
Parkolni gyakorlatilag lehetetlen a Wiesen környékén, ezért célszerű tömegközlekedési eszközzel megközelíteni.
Hétvégén van a látogatói csúcs, gyakran előfordul, hogy délután 5-6 után már nem engednek be.
Szállást a többszázezres turistaroham miatt hónapokkal előre célszerű foglalni, az árak az Oktoberfest alatt megduplázódnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: