2014-11-21 14:13:33• hírek • Szatmár.ro

Mosolygó karácsony az RMDSZ nőszervezetével

Az RMDSZ mellett tevékenykedő Szatmár Megyei Nőszervezet a tavalyi év nem várt sikere után úgy döntött, hogy idén is megszervezi a Mosolygó Karácsony országos rendezvénysorozat keretén belül a Cipődoboznyi szeretet elnevezésű akcióját. A cél az, hogy idén is örömet okozzon azoknak a gyerekeknek a figyelmesség, akik Szatmár megye olyan területein élnek, ahol a magyarság szórványba került, s már nincsen önálló, magyar oktatás, de valamilyen formában mégis igyekeznek az anyanyelvükön tanulni.

„Tavaly is azokra figyeltünk elsősorban, akik magyarok által immár szórványosabban lakott részein élnek a vidékünknek, s most is úgy döntöttünk, hogy elsősorban rájuk figyelünk, mert vannak a nőszervezet mellett mások is, akik ilyenkor szerveznek valamilyen segítő célzatú eseményt, s jó lenne, ha nem egymásra tevődnének ezek a figyelmességek, hanem minél szélesebb körben kiterjeszthetőek lennének." - árulta el az idei karácsonyi tervek egy részét Őri-Pákay Franciska, a szervezet ügyvezető elnöke, majd hozzátette, hogy tavaly csak 500 gyermeknek akartak örömet szerezni, de végül a lelkes segítők - alapítványok, szervezetek, egyesületek, iskolák, kisebb-nagyobb közösségek és magánszemélyek - közreműködésével csaknem 1000 gyermek kapott ajándékot. Idén az a cél, hogy ezt a számot meg tudja haladni a segíteni vágyók tömege.

„Voltak megható pillanatok bőven tavaly, hiszen, amikor olyan településekre jutottunk el a csomagokkal, ahol eddig mi magunk sem jártunk, s rácsodálkoztunk a körülményekre, akkor több segítőnek könnyek jelentek meg a szemében, de az is elgondolkodtató, hogy a megyeközpont szomszédságában lévő gazdagnak gondolt településeken is vannak olyan gyermekek, akiknek ezek a csomagok jelentették a karácsonyi örömöt" - tette hozzá az ügyvezető.

A felajánlásokat december 10-ig várják az RMDSZ valamennyi székházában (Szatmárnémeti, Nagykároly, Tasnád, Sárköz). Kérik ugyanakkor, hogy a cipődobozokat csomagolják be díszpapírba, írják rá a dobozra ragasztott kártyára, hogy hány éves gyermeknek való a tartalma, esetleg azt is, hogy fiú vagy kislány örülne-e jobban neki, s ne tegyenek bele olyan élelmiszert, amely romlandó. Az év, illetőleg a nem feltüntetése nagyon fontos, mert így nem érik majd sem a szétosztókat, sem a gyermekeket kellemetlen meglepetések a kiosztásnál.

Rajzpályázat kisiskolásoknak

Ezen túlmenően azonban most a szatmári RMDSZ és a Szent-Györgyi Albert Társaság is bekapcsolódik az ünnepi előkészületekbe. A nőszervezettel közösen rajzpályázatot hirdetnek iskolások számára. Természetesen a rajzpályázat témája a karácsony, az ünnepvárás, az előkészületek öröme, az adventi felkészülés vagy akár a Mikulásnak vagy az Angyalnak küldött kívánságlista.

A legjobb rajzokból a tavalyi évhez hasonlóan képeslapok készülnek, s ezeket fogják a szervezetek vezetői kiküldeni partnereiknek és akár szeretteiknek is. A pályamunkákat az alábbi kategóriában hirdetik meg: 1. kategória: előkészítő osztály I. és II. osztályosok, 2. kategória: III. és IV. osztályosok, 3. kategória: V. és VI. osztályosok, 4. kategória: VII. és VIII. osztályosok, illetőleg 5. kategóriaként a IX-XII. osztályosok.

A rajzversenyre küldendő pályázatokat december 5-ig lehet bevinni személyesen az RMDSZ székházakba vagy elküldeni postán a székház címére (Satu Mare, M. Viteazu nr. 10, 440030). Nincsen megkötés, hogy milyen technikával készült műveket lehet beküldeni, a témának azonban mindenképpen a karácsonyhoz kell kapcsolódnia.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: