2011-08-03 10:52:19• hírek • Szatmár.ro

Miért érdemes Észtországba utaznod?

Középkori városok, zöldellő rétek és erdők, barátságos farmok: az ezerarcú Észtország rengeteget tud nyújtani a látogatónak.

Idén egy különleges, élményben gazdag utazásra vágysz? Akkor fedezd fel Tallinn gazdag történelmi múltját, ismerd meg a hagyományos észt kultúra bölcsőjének tartott Saaremaa szigetét, ismerkedj meg az észtek vendégszeretetéről és mesebeli környezetéről ismert farmokkal.

Mint ismeretes, az Észt Köztársaság a Balti-tenger partján helyezkedik el, déli szomszédja Lettország, míg északról Oroszország határolja.

Észtország két legjelentősebb városa Tallinn és Tartu. Az utóbbit 1030-ban jegyezték le az írásos emlékek, amikor a Kijevi Rusz fejedelemség meghódította a területet, és Jurjev-re keresztelték az új területet. De Tartu az idők folyamán volt Tarbatu, Dorpat, Dorpt, Derpt. Itt található az ország legrégibb egyeteme és színháza, a Vanemuine. Valamint megcsodálhatod a világszinten ritkaságnak számító középkori épületek közül a János templomot, amely gazdag terrakotta szobrokban.

Tallinn, az ország fővárosa, a középkorban a Hanza-Szövetség tagja volt, és megtudta őrizni hajdani kinézetét. Kedvedre sétálhatsz az öreg macskaköves utcákon, és megcsodálhatod a piros tetejű házakat vagy az óratornyokat Észak-Európa legrégebbi városában. A gótikus Városháza még mindig hangulatteremtő szépségben pompázik, a nyüzsgő Városház tér mellett. A titkos udvarok, templomok mellett a város kihangsúlyozza az őt körülölelő természetet: homokos strandok, fenyőerdők, borókamezők, kisebb-nagyobb szigetek... Érdemes még idén Tallinnba látogatni, hiszen a város, Turku mellett Európa kulturális fővárosa.


Tallinn főtere
Tallinn főtere


Saaremaa az ország legnagyobb szigete. A település egyik érdekessége a szigeten lévő Kaali krátercsoport, amely egy kb. 4000 éve történt, a hirosimai atombombánál nagyobb erejű meteorit becsapódásának nyomait őrzi. A leletek tanúsága szerint a sziget kb. 5.000 éve lakott. Ezen a szigeten laktak az észt kalózok, akiket keleti vikingeknek is neveztek. Saaremaa legszebb homokpartjait a Jarve-parton Kuressaaretól nyugatra, a Sőrve-félsziget keleti partján és a Harilaidon találhatjuk.

Saaremaa nyugati partjainak közekében található a Baltikum legrégebbi tájvédelmi területe - a Vilsandi Nemzeti Park. A nemzeti parkban több, mint 250 madárfajt regisztráltak, ezek közül 112 itt fészkel.

Aki egyszer elmegy Észtországba, biztosan megszereti, és minden vágya, hogy minél hamarabb visszatérjen.


A tallinni


 


A Saaremaa sziget Észtország legnagyobb szigete
A Saaremaa sziget Észtország legnagyobb szigete


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: