2013-03-25 19:40:16• hírek • Kocsis Zoltán

Megyei költségvetés: Szatmárnémeti kapja a legtöbbet, Nagykároly a legkevesebbet

A megyei tanács létrehozott egy 4,3 millió lejt tartalmazó tartalékalapot is. Az uniós projektekre felvett banki hitelek kamatjait ebből finanszírozhatják az önkormányzatok.

Az év negyedének eltelte után március 25-én, hétfőn a Szatmár Megyei Tanács végre megszavazta a megye 2013-as költségvetését. Beruházásokról egyelőre nem esett szó - Stef szerint majd jövő hónapban -, döntöttek azonban az önkormányzatok költségvetés-kiegyenlítéséről. Értesüléseink szerint a városok esetében az RMDSZ-nek ebbe nem volt beleszólása.

„Az idei költségvetés nagyjából megegyezik a tavalyival. A különbséget az év során leosztandó költségvetés-kiegészítések jelenthetik", véleményezte pár szóban Szatmár megye büdzséjét Adrian Stef megyei tanácselnök.

Ami tény: Szatmár megye idei költségvetése 150.932.750 lej. Ennyit költhet tehát saját apparátusának és az égisze alá tartozó intézmények működtetésére valamint az utak karbantartására. A hétfőn megszavazott költségvetésben azonban még egyetlen szó esett a várható beruházásokról - Stef szerint arról majd a következő tanácsülésen szavazhatnak a illetékesek.

A megyei tanács az idei esztendőben 17,9 millió lejt költhet majd a közhivatalok és intézmények működtetésére, 15 milliót a tanügyre, 4,2 milliót az egészségügyre, 16,9 millió lejt pedig a kultúrára. Ezen összegből két millióba kerül a megyei könyvtár, 2,1 millióba a megyei múzeum, három millióba a filharmónia, 745.750 lejbe a művészeti iskola és 1,8 millió lejbe a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság. A kultúrára fenntartott összegből megmaradt 915.000 lejre a különböző kulturális, vallási, sport és civil szervezetek a következő 15 napban nyújthatják be igényeiket, hívta fel a figyelmet a tanácselnök.

Tovább boncolgatva a költségvetést, 59,3 millió lej áll rendelkezésre a szociális tevékenységekre, három millió a környezetvédelemre, 8,4 millió pedig a megyei utak karbantartására. Teljes felújítás Stef elmondása szerint ötven kilométer útszakaszon várható.

A döntéshozó testület hétfőn megszavazta azt is, hogy a megyei önkormányzatok mily módon részesüljenek a hozzáadott értékadó alapján a kormány által visszaosztott összegekből. Amint azt Riedl Rudolf, a megyei tanács alelnöke elmondta, az RMDSZ a vidéki önkormányzatok számára oly módon osztotta le a pénzeket, hogy azok biztosítani tudják teljes évi működésüket, valamint anyagi költségeiket az első tíz hónapban. Azonban ezúttal az alelnök szerint másképp történt: „Percekkel a tanácsülés előtt kaptam kézhez a táblázatot", mondta. Ezt tette szóvá Marginean Éva RMDSZ-es és Alexandru Panea PDL-és tanácsos is felszólalásában.

A legkevesebb pénzt Nagykároly kapta, szám szerint 69.000 lejt. A második helyen Sárközújlak áll 160.000 lejjel, majd Tasnád és Avasfelsőfalu következik 184.000 és 185.000 lejjel. Ezen összeg közel dupláját kapta Erdőd (360.000 lej), míg a legtöbbet Szatmárnémeti „teheti zsebre": 1.742.000 lejt. Utóbbi magyarázata az, hogy a megyeszékhely rendelkezik a legnagyobb összegű hátralékkal (90 napnál régebbi tartozással). A megyei tanács amúgy automatikusan le is vágta a hátralékok összegét, és csak a leosztott összegek és a hátralékok különbözetét utalta ki.

Speciális helyzetben van ebből a szempontból Szamosdob és Avasújváros. Előbbi esetében az önkormányzat és a megyei tanács között korábban született egy megállapodás, mely szerint utóbbi támogatja előbbit annak a területnek a fejében, amelyen az ökologikus szeméttelepet kialakították. Ezért Szamosdob hétfőn 1.190.000 lejt kapott. Avasújváros esetében a Ráksától való leválás következtében „megörökölt" adósságok okoznak gondot. Ráadásul a önkormányzat pert veszített egy céggel szemben, ezért március 25-étől a bíróság zárolta a polgármesteri hivatal számláit. Hogy mindezt fel lehessen oldani, Avasújváros 360.000 lejt kapott.

Rajta kívül az RMDSZ-vezetés alatt álló önkormányzatok közül Egri 203.000, Börvely, Érendréd, Érszakácsi, Hadad, Kolcs, Mikola, Szatmárhegy és Szatmárpálfalva 190.000, Vetés 170.000, Ákos, Halmi, Kökényesd, Lázári, Mezőfény és Pusztadaróc pedig 160.000 lejt kapott. Ezen értékekből pedig még levonódik a hátralékok összege.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: