2015-11-27 14:24:58• hírek • Kocsis Zoltán

Megszorításokat sürget a tanács sportbizottsága a VSK kapcsán

Szakosztályok megszüntetése és a szerződések felülvizsgálata - ezeket a drasztikus lépéseket javasolja Szatmárnémeti Városi Tanácsának egyészségügyért, szociális védelemért, sportért és ifjúságért felelős szakbizottsága.

Valeriu Neagu lemondása után a szakbizottság felszólította utódját, Claudiu Stefanescut, hogy valamennyi, a Szatmárnémeti Városi Sportklubot érintő hivatalos dokumentumot, elszámolást mutasson be a bizottságnak. Ennek áttanulmányozását követően a bizottság tagjai arra a következtetésre jutottak, hogy 2012 szeptembere és 2015 novembere között „a VSK vezetőségének tevékenységét az anyagi források felelőtlen elherdálása, kaotikus szervezés, téves menedzsment és súlyos eredménytelenség jellemezte".

A sajtónak bemutatott szintézisben a szakbizottság több pontban is felelősségre vonta a klub előző vezetőjét. Megállapították többek között, hogy a VSK indokolatlanul több szakosztállyal is bővült az elmúlt időszakban, sokszor a városi tanács jóváhagyása nélkül. A bizottsági jelentés szerint a klub nem eredeményorientált szerződéseket kötött edzőkkel, sportolókkal, sok esetben csak sporton kívüli preferenciák mentén állapítva meg a fizetéseket. Így a kosaras szakosztály átlagos havi nettó fizetése 23.380 lej, a röplabdázóké 13.680, a cselgáncsozóké pedig 17.060 lej. Ráadásul 2015 őszén annak ellenére hosszabbított meg több szerződést és emelt meg több fizetést a vezetőség, hogy a klub nagyon nehéz anyagi helyzetbe került. Erről, a szerződések meghosszabbításáról, a bérek megemeléséről az igazgatói tanács véleményét nem kérték ki.

Nem csak a klub alkalmazottaival, de beszállítókkal kötött szerződések értékét is magasnak ítélte meg a szakbizottság. A VSK havi ezer lejt fizet például a nem túl informatív honlap kezeléséért, havi 1350 lejt jogi konzultációért, de fél évre 40.000 lejt fizet példánul az UNIO tekepályájának bérléséért és évi 144.000 lejt a Select medencéinek használati jogáért. A jelentés megemlíti azt is, hogy sok olyan szolgáltatást, amiért jelenleg kemény pénzeket fizet a klub, a 2007-2012-es periódusban szponzorizáció révén ingyen kapott meg az egyesület.

A szakbizottság jelentése kifogásolja továbbá, hogy az utóbbi években indokolatlanul megnőtt az adminisztratív személyzet száma. Noha eredmények alig jöttek, mégis jelentősen megnőtt a nem szatmári sportolók száma is. Elfogadhatatlannak tartja továbbá a bizottság, hogy az egyesület vezetősége vajmi keveset tett magánpénzek bevonása érdekében, amit a szponzorok alacsony száma igazol.

A szakbizottság jelentése az elemzés mellett javaslatokat is tartalmaz. Ezek szerint sürgősen fölül kell vizsgálni a korábban megkötött szerződéseket, a december 31-én lejárókat pedig semmiképp sem szabad meghosszabbítani. A Magyar Lóránd elnök, Rogoz Manuela titkár valamint Fógel László, Vasile Fanea és Cosmin Ratiu alkotta szakbizottság következtetései szerint több szakosztály működését is be kell szüntetni a VSK egészéges és sikeres működtetése érdekében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: