2016-09-22 22:55:42• hírek • Kocsis Zoltán

Megszavazták, kik vezetik az RMDSZ szatmári listáját

A december 11-én esedékes parlamenti választások jegyében telt a Szatmár megyei RMDSZ megyei képviselők tanácsának (MKT) csütörtök délutáni ülése a megyei múzeum dísztermében. A fórum elsődleges célja a szenátori és képviselői tisztségek jelöltjeinek rangsorolása volt.

A képviselői és a szenátori tisztségre is egyaránt két-két személy pályázott, a MKT szavazatai alapján pedig Magyar Lóránd és Turos Lóránd vezeti a listát Erdei D. István, illetve Günthner Tibor előtt.

AZ MKT tagjait Pataki Csaba megyei tanácselnök, egyben az RMDSZ megyei szervezetének elnöke köszöntötte. A négy évvel ezelőtt szenátori tisztséget nyert Pataki immár mindkét oldalon szerzett tapasztalatai alapján jelenthette ki: „parlamenti jelenlét nélkül nincs sikeres önkormányzati munka!". Szerinte a szatmári RMDSZ-nek jó csapata van, amely összefogva képes eredményeket elérni.

Gratulált a júniusi önkormányzati választáson elért eredményekhez Hegedüs Csilla, az országos RMDSZ ügyvezető alelnöke, mondván: „Szatmár bizonyította, van jó magyar jövő Erdélyben. Ennek garanciája viszont az, hogy beleszólhassunk a minket érintő döntésekbe".

A választások előtti időszak feladatairól Nagy Szabolcs, a megyei szervezet ügyvezető elnöke beszélt. Ezek szerint október 5-ig össze kell gyűjteni 25.000 támogató aláírást. Nagy figyelmeztetett, ez nehezebb lesz, mint volt tavasszal, mivel ezúttal mindenkinek meg kell adnia a személyi számát is! Ezen kívül felszólította azokat a területi (városi és községi) szervezeteket, ahol esedékes a tisztújító gyűlés megszervezése, hogy ezeket október hónap folyamán ejtsék is meg. A megye területi szervezeteinek közel fele ebben a helyzetben van...

A jelöltek közül Erdei D. István számára nem ismeretlen a bukaresti parlamenti terep, a képviselő-jelölt ugyanis jelenleg is képviselőként tevékenykedik az egyik legfontosabb bizottság, a pénzügyi, költségvetési bizottság tagjaként. Koherens beszédében három dolgot ajánlott: alázatot, tisztességet és szakértelmet. Az elmúlt négy év legfontosabb megvalósításai közé sorolta az adótörvénykönyvet, amelybe például a nagycsaládosok adókedvezménye vagy az, hogy a nyugdíjasok is rendelkezhessenek adójuk 2%-val, kifejezetten az ő és az RMDSZ előterjesztésére került a bele.

Szintén nem ismeretlen terep Bukarest Turos Lóránd szenátor-jelölt számára sem, aki az elmúlt hat évben az Országos Audiovizuális Tanács tagjaként felelt azért, hogy a médiában ne jelenhessenek meg (büntetlenül) a (magyar) kisebbséget diszkrimináló kijelentések. „A nacionalizmus lassan hivatalos diskurzussá válik, ezt meg kell akadályozni - többek között ehhez szeretnék hozzájárulni szenátorként is", fogalmazott Turos, aki emlékeztetett rá, 2008-ban egyszer már nekivágott a megmérettetésnek parlamenti képviselő-jelöltként.

„Hosszú vívódások között megszületett nehéz döntésről" beszélt Magyar Lóránd, aki elmondása szerint saját szakmáját szeretné folytatni képviselőként is: a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés támogatását. „Munkát és segítséget ígérek", jelentette ki a Szatmárnémeti Városi Tanács RMDSZ-frakciójának vezetője.

Mivel Günthner Tibor korábbi szenátor nem jelent meg, így ő nem mutathatta be elképzeléseit - nem csoda, hogy Turos Lóránd 89 szavazata mellett ő mindössze 10 szavazatot kapott. Szorosabb volt az eredmény a képviselő-jelöltek között, ahol Magyar Lóránd 52, Erdei D. István pedig 44 szavazatot kapott.

A rangsorolás fontosságát felvázolva meg kell jegyezzük, hogy a román választási rendszer a négy évvel ezelőtti egyéni kerületes választási rendszert félretéve visszatért a listás választási rendszerhez. Ennek lényege - dióhéjban és leegyszerűsítve -, hogy minél több szavazatot kap az adott lista, annál nagyobb az esélye, hogy a listáról minél többen bejuthassanak a törvényhozásba.

Szatmár megye három szenátori és hét képviselői mandátummal rendelkezik - a többi, „üresen maradt helyet" a megyei állandó tanács „tölti majd fel", szavazta meg az MKT csütörtökön. A választások tehát december 11-én lesznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: