2016-12-15 18:00:03• hírek • Szatmár.ro

Megszavazták az adócsökkentést a városi tanácsosok

Jelentősen csökken azoknak az ingatlanoknak az adója, ahová cégszékhely van bejegyezve. Az RMDSZ-frakció javaslatát hosszas vita után szavazták mege a csütörtöki rendkívüli tanácsülésen, ugyanis az ellenzék még jelentősebb csökkentést  akart elérni - annak viszont egyelőre kiszámíthatatlan következményei lennének.

Az elmúlt évben ugyanis változtak az adók, a legrosszabbul pedig ez azokat érintette, akik a lakásukba jegyezték be a cégük, magánvállalkozásuk székhelyét. A változásokat megelőzően a tulajdonos alapján adóztak az ingatlan után, ám most az épület rendeltetése alapján kell befizetni a helyi adót.

A helyi tanács 1,3 százalékos adókulcsot szavazott meg, az RMDSZ-frakció határozattervezete pedig 0,7 százalékra mérsékelte az ez esetben alkalmazott adókulcsot. A helyi tanács bizottságaiban mindenki megszavazta ezt, a tanácsülésen viszont elég sokan akadékoskodtak.

A PSD például az adókulcs jelentősebb csökkentését javasolta, elmondásuk szerint ugyanis a régióban így is Szatmárnêmeti alkalmazza a legmagasabb adókulcsot.

"A környező megyékkel nem lehet összehasonlítani Szatmár megyét, hiszen saját színházat, sportklubot, focicsapatot tartunk fenn" - magyarázta Maskulik Csaba RMDSZ-es tanácsos. Szerinte a további csökkentésre sor kerülhet, de csak akkor, ha a 0,7 százalékos adókulcs tapasztalatai ezt megengedik.

"A PSD kampányígéretei között volt a jövedelemadó jelentős csökkentése. Ha kormányra kerülnek és ezt megvalósítják, újabb nagy összegtől esik el a város, emiatt sem lenne most szerencsés a nagyobb csökkentés" - fűzte hozzá.

A tanácsülésen két tanácsos is bejelentette, hogy lemondanak tisztségükről. Az RMDSZ-es Maskulik Csaba a versenyvizsgát követően ugyanis városmenedzser lesz, egy törvényi változtatás miatt az ALDE-s Marcela Papici-nak pedig választania kellett a kórházmenedzseri és a helyi tanácsosi munka közül. A kórház mellett döntött.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: