2016-05-21 17:21:17• hírek • Kocsis Zoltán

Megnyílt Románia első Dacia-múzeuma Szatmárnémetiben

Beniamin Kira
Beniamin Kira

1967 augusztusában gördült le a pitesti gyár futószalagjain az első Dacia 1100-as, a román autógyártás első szériagyártású modelljének első darabja. Közel ötven évvel később (valamivel több, mint egy év hiányzik a kerek évfordulóhoz), 2016. május 21-én megnyitotta kapuit az ország első Dacia-múzeuma. Méghozzá Szatmárnémetiben és teljesen civil kezdeményezésre.

Beniamin Kira ismert helyi vállalkozó a cége Batizi úton található telephelyén alakította ki a megye első magán kézben lévő múzeumát. Ennél meglepőbb azonban, hogy ez Románia első Dacia-múzeuma. Még maga a pitesti gyár sem rendelkezik hasonlóval.

A múzeumban nyolc Dacia-modell kapott helyet. Megtalálhatjuk a legelső 1100-as modell egy darabját és az azt követő 1300-as modellt is. A kiállítás része egy korabeli taxi és egy korabeli rendőrautó. Az oldalán természetesen a „Militia" felirat áll, ebben és az ehhez hasonló járművekben járőröztek hajdanán a „milicájok". Hogy a kor szellemét teljesen megidézzék, a falról Nicolae Ceaușescu őrködik egy hatalmas festményen.

Nem csak az egykori diktátor, hanem több korabeli tárgy - írógép, rádió, stb. -  gondoskodik arról, hogy a hangulat minél autentikusabb legyen. A múzeum pedig nem csak a Daciának állít emléket, a román gépgyártás másik két ikonikus terméke, az Oltcit és a Mobra motorkerékpár is megtalálható benne.

A múzeum megnyitóján tiszteletüket tették többek között a Krakkóban székelő „Drum Bun" Dacia-klub tagjai, Románia egykori külügyminisztere, Teodor Melescanu, Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Adrian Stef megyei tanácselnök. Kereskényi a helyi cégek, vállalkozások, termékek védelmének fontosságáról beszélt rövid köszöntőbeszédében, Stef pedig reményét fejezte ki, hogy több hasonló kezdeményezés is hozzájárul majd Szatmár népszerűsítéséhez.

A múzeum kizárólag szombaton és vasárnap 09.00 és 15.00 óra között látogatható az Orizont cég Batizi úton található telephelyén.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: