2010-11-04 20:08:17• hírek • Póti Orsolya

Megnyílt Paulovics László kiállítása

A Szatmár Megyei Múzeum földszinti termében november 4-én 17 órától kiállításmegnyitó vette kezdetét. A Paulovics László szatmári származású díszlettervező és képzőművész munkásságával és alkotásaival ismerkedhettek meg a jelenlevők.

Paulovics László 1962-64 között díszlettervezőként dolgozott a nagybányai Drámai Színháznál, majd 1964-től a Szatmári Állami Színház  (ma Északi Színház) díszlettervezője. Rendkívül sokoldalú művész, díszlettervezői munkája mellett grafikákat és festményeket készít, és cikkeivel, illusztrációival erdélyi napilapok hasábjain szerepelt.

Alkotásait a világ különböző részein Hollandiában, Olaszországban, Spanyolországban, Brazíliában, Németországban és természetesen Magyarországon is láthatták. Szatmárnémetiben 2007 augusztusában „50 év a művészi munkában" címmel volt kiállítása.



A köszöntőbeszédeket követően Paulovics László munkásságába és alkotásainak világába Józsa T. István, nagykárolyi születésű esztéta vezette be a közönséget. Az esztéta szerint Paulovics művészetének lényege, hogy képeivel megmutassa az egész világot: „Mikor képeit nézzük egy helyben vagyunk és bejárjuk az egész világot, és fordítva is igaz, miközben képeit nézzük az egész világot bejárjuk, és mégis egy helyben vagyunk.”

Paulovics művészete expresszionista eszközökkel kezdődött, majd fokozatosan eljutott a szürrealizmusig, azaz művei több száz évvel ezelőtti tradíciókat hordoznak magukba. Alkotásait játékos megoldások jellemzik: például Szatmárnémeti című alkotását nézve képeket a képben megtalálunk.



A megnyitó keretén belül Ilyés Gyula polgármester örömét fejezte ki a művész által a városnak adományozott művekért. Elmondása szerint ezek sokkal többet érnek Szatmárnémeti kulturális örökségének, mint bármilyen más pénzzel megvalósítható befektetés. Végezetül Paulovics elmondta, hogy gyökereire mindig is nagyon büszke volt és az is marad.

A művész több mint 2000 alkotását magángyűjtemények és múzeumok őrzik szerte a nagy világban.



Megtekinthető Paulovics László kiállítása


Képgaléria:

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: