2016-05-13 15:25:02• hírek • Szatmár.ro

Romos helyett szemet gyönyörködtető a színház

Pénteken a színház vezérigazgatója vezette körbe a sajtósokat a felújított színházépületben.

Az egyik román nyelvű sajtóorgánumban megjelent észbontó hír - miszerint az Északi Színház épületének belső része romokban hever, több páholy is leszakadt - hatására Vasile Taranu vezérigazgató meghívta a sajtósokat, hogy azok maguk is bebizonyosodhassanak a dolog ellenkezőjéről.

Az újságírókat aztán Andrei Mihalache, a színház román társulatának a vezetőjével együtt vezették körbe az épületbe. Taranu elmondta: a modern forgószínpadnak köszönhetően románia legjobban felszerelt színházépületei közé emelkedett a szatmári. Emellett bemutatta a sajtósoknak az öltözőket, sminkszobát és természetesen a gyönyörű előadótermet is.

Természetesen leszakadt páholyról szó sincs, sőt, valóban egy szemet gyönyörködtető, szépen felújított, igazi ékszerdoboz lett az előadások színhelye. Taranu kihasználta az alkalmat és szót ejtett a színházátadással kapcsolatos viaskodásról is. Mint kiderült, az év elején kértek már pénzt, egy májusi színházi fesztivál megszervezésére, de a polgármester nem vette bele a költságvetésbe. Mihalache kiegészítéséként elmondta: eddig is májusban zajlott a Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztivál, máskor azért nem lenne szerencsés megszervezni, mert gyakorlatilag minden hónap „foglalt" már más fesztiválok miatt.

Taranu értetlenségének adott hangot, hogy a városi tanácsosok többsége miért nem támogatta az épület megnyitójára szervezett fesztivált, hiszen az épület készen áll az előadásokra. Az épületben járva viszont kiderült, a Harag György Társulat közleményében írtak álltak közelebb a valósághoz, miszerint az épület még nem áll teljes egészében készen a közönség és társulatok fogadására. Nincs ugyanis bútorzat a sminkszobában, az öltözőkben, a háttérszemélyzet pedig még nem tudja kezelni a műszaki felszereltséget - hamarosan olaszországi szakemberek oktatják a személyzetet bizonyos eszközök működtetésre.

Az is kiderült, hogy a 150 ezer lejből megszervezett fesztivál költségvetéséből közel 50 ezer lejt vinne el a Bukaresti Odeon Színház Svejk-előadása. Taranu szerint még tesznek egy próbát arra, hogy szponzorizációból előteremtsék a megszervezéshez szükséges összeget, ám kevés lehetőséget látnak arra, hogy összejöjjön a szüksáéges összeg. „Dorel Coica megígérte, hogy lesz pénz a fesztiválra. Ha tudjuk, hogy mégsem lesz, már hónapokkal ezelőtt elkezdtünk volna támogatók után járni" - mondta a vezérigazgató.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: