2019-04-01 11:34:41• hírek • Bede Emőke

Megelevenedik a történelem: Szatmárnémetibe érkezett a vagonkiállítás

Az Élet Menete 2007 márciusa óta utaztatja egyedülálló vándorkiállítását, amely egy korabeli tehervagonban mutatja be a holokauszt magyarországi és európai történéseit. Az elmúlt években a kiállítás már több mint száz városban járt, a látogatók száma pedig immár a 155 ezret is meghaladta. Hétfőn délelőtt pedig ez a különleges tárlat megérkezett Szatmárnémetibe is.

A meghívottakat és egybegyűlteket Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte, majd röviden ismertette a kiállítás történetét és célját. „Próbáljuk utazómúzeumunkban bemutatni, hogy mindez hogyan is kezdődött, és hova vezetett. Beszélnünk kell róla. A holokauszt megtörtént, és mi más akadályozhatja meg ezt a gyűlölködést és kirekesztést, és azt a szörnyűséget, ahová ezek vezetnek, ha nem az oktatás és felvilágosítás? Mit tehetnék én? Tennem kell-e valamit, hogy ilyen még egyszer ne történjen meg? Tesszük fel a kérdést a vagontárlat bemutatásának végén. Fontosnak érezzük, hogy mindenki hiteles képet kapjon eme vészkorszak pusztításairól, és megismerve a tényeket, az antiszemita és rasszista érzelmeket kirekessze a szívéből” -mondta el beszédében Gordon Gábor, majd ezt követően Kereskényi Gábor polgármester szólt román és magyar nyelven is a hallgatósághoz.



„Azt gondolom, hogy Szatmárnémeti város sokkal szegényebb lett a zsidó közösség nélül. Ők elmentek, el kellett menjenek, viszont emléküket megőrizzük, és emléküket őrzi az is ahogy jelen pillanatban kinéz a város. Hiszen úgy az épített örökség terén, mint a szatmári kultúra meghatározása szempontjából, és gazdasági szempontból is nagyon gazdag örökséget hagytak hátra. Köszönöm a szervezőknek, hogy elhozták ezt a kiállítást, hiszen erkölcsi kötelességünk emlékezni annak érdekében, hogy ilyesmi soha többé ne történjen meg” -mondta el a város polgármestere.


Természetesen a vagonkiállítás nem lehetett volna teljes a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség elnöke, Besa Adrian szavai nélkül. Besa beszédében felelevenítette a helyi zsidóság történetét, a város fejlődésében játszott fontos szerepüket, illetve a vég napjait, amikor megkezdődött a gettósítás, majd a deportálás. „1944. május 3-án megkezdték Szatmánémetiben is a gettósítást, a Kölcsey (Iuliu Maniu) utca, Károlyi köz (Kogălniceanu), József főherceg (Brâncoveanu), Báthory (Martirilor deportaţi) és Kert (Golescu) utcákban kialakított helyekre 18 900 zsidót zsúfoltak be. Városunkból végül hat szerelvény indult útnak: a vagonokban összesen 18 863 embert küldtek a halálba” -hangzottak a megdöbbentő számadatok.



A számok pedig még félelmetesebbé váltak a tárlatot látva, hiszen a vagon előtt bőröndök és SS-katonák fogadják az érdeklődőt, odabent pedig a borzalmakat megörökítő fényképek idézik vissza a 20. század egyik legsötétebb éráját. Aki szeretne személyesen is szembesülni e kegyetlen kor emlékeivel, az április 7-ig felkeresheti a 6-os peronon álló vagont, mely hétköznap 8 és 17 óra között, hétvégén pedig 9 és 16 óra között várja az érdeklődőket. 




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: