2016-10-24 13:18:10• hírek • Kocsis Zoltán

Megelevenedett történelem a Kölcsey megemlékezésén

Valósággal megelevenedett a történelem a hétfői nagyszünetben a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. A tanintézet XII. E osztályának diákjai előbb megrendítő előadással idézték fel az 1956-os budapesti forradalom eseményeit, majd egy szatmári 56-os, vitéz Bikkfalvi György beszélt a korról, személyes élményeiről.

A Bagosi Ilona és Csorján Árpád által megálmodott és rendezett előadás megragadó drámaisággal és pontossággal mutatta be a 60 évvel ezelőtti eseményeket. A diákok odaadással játszották szerepüket, az ügyesen használt korabeli hang-, kép- és videófelvételek pedig fokozták a drámaiságot. Itt kell megjegyeznünk, hogy az előadást az Aurel Popp Művészeti Iskola diákjainak egy része is megtekintette, ily módon együtt emlékezett a két tanintézmény.

Az előadás után vitéz Bikkfalvi György idézte fel a kor szellemét és saját megpróbáltatásainak emlékét. Az akkor 17 éves fiatalt azért ítélték 15 év kényszermunkára, mert Tasnádon próbálta megszervezni a nagyváradi Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezet (SZVISZ) helyi ágát. Páskándi Géza egykori rabtársának bejelentésére bizony sok diáknak elkerekedett a szeme, ritkán fordul elő ugyanis, hogy történelmi esemény szereplője számoljon be élményeiről.

„A szabadság egy olyan jog, amelyre vigyáznunk kell", fogalmazott még az előadás előtt Pataki Enikő igazgatónő, kiemelve, hogy az 56-os forradalom az, ami szellemiségében talán a legközelebb áll hozzánk.

A hatvan évvel ezelőtti forradalomra való emlékezés a kölcseysek számára pénteken folytatódik, amikor is 110 diák utazik Budapestre. A magyar fővárosban az Ady Endre Gimnázium vendégszeretetét élvezik majd a fiatalok, a két nap alatt meglátogatják többek között a Nemzeti Múzeumot, a Terror Házát, az Országházat, a Csodák Palotáját vagy éppen a Sziklakórházat.

„A diákoknak a középiskolás éveik alatt egyszer szembesülniük kell azzal, mit jelent a szabadság, mit jelent a diktatúra. A ma emberének bizony nehéz megértenie, hogy a szabadság nem mindig természetes közeg, azért sokszor meg kell(ett) harcolni", fogalmazott ezzel kapcsolatban Pataki Enikő.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: