2012-02-15 15:30:01• hírek • MTI

Már 86-ra nőtt a fagy halálos áldozatainak száma

Romániában 86-ra nőtt a fagy halálos áldozatainak száma, miután az elmúlt huszonnégy órában újabb hét személy vesztette életét - közölte szerdán a román egészségügyi minisztérium.

A fagy ellenére a közlekedés már jelentős mértékben javult a főbb országutakon. A román országutakat kezelő állami vállalat délelőtti helyzetjelentése szerint öt országút volt teljes mértékben lezárva az ország déli részén. Románia déli és dél-keleti régiójában szintén forgalomkorlátozás van érvényben.

A hó miatt 220 település még mindig el van zárva a külvilágtól a belügyminisztérium jelentése szerint, 156 megyei rangú út - tehát nem főútvonal - pedig járhatatlan. Tizenegy településen nincs áramellátás, ez 4200 embert érint.
A román belügyminisztérium alakulatai napok óta dolgoznak a dél-kelet-romániai Vrancea és Buzau megyékben azért, hogy járhatóvá tegyék valamennyire az elzáródott települések körüli utakat, és ellássák a legszükségesebb élelemmel az ott élő embereket.

A meteorológusok szerdán délelőtt úgynevezett sárga jelzésű (legenyhébb) hóriadót adtak ki, amely az ország központi és nyugati részére vonatkozik. Így a partiumi és az erdélyi megyékben (a román-magyar határtól egészen Kolozs megyéig) havazást jeleztek előre, a lehullott hó vastagsága elérheti a 15 centimétert.

Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter szerdán az RFI rádiónak nyilatkozva elmondta: a hatóságok fel vannak készülve az esetleges áradásokra, amelyeknek mértéke az időjárástól függ. A miniszter szerint akkor lehetnek áradások, ha több napon keresztül 10 Celsius fok fölötti hőmérsékletet mérnek, és a hóréteg hirtelen elolvad.
A folyók mentén sokat segíthet, hogy a vízszint elég alacsony, hiszen tavaly augusztus óta Romániában nagyon kevés csapadék esett - tette hozzá a tárcavezető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: