2012-12-04 15:18:44• hírek • Szatmár.ro

Megalakult a Burai Béla Történelmi Szakkör

December 4-én tartotta alakuló ülését a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban a Burai Béla Szakkör, melynek célja a történelem iránt különös érdeklődést tanúsító diákok összefogása, számukra a tantárgyhoz kapcsolódó iskolán kívüli tevékenységek szervezése, mint például szülővárosunk alaposabb megismerése, múzeumlátogatás, tanulmányi kirándulás, filmvetítés, történelmi vetélkedőkön való részvétel. A rendezvény keretében Thoroczkay Sándor beszélt a történelmoktatás régmúltjáról.

A szakkör nevét Burai Béla, az iskola egykori földrajz és történelem szakos tanárának tiszteletére vette fel, aki helytörténettel, elsősorban az egykori szatmári vár történelmével foglalkozott. Irányítója Ács-Muhi Csilla történelemtanár.

A szakkör heti egy alkalommal szervez tevékenységeket, az V-VIII., valamint a IX-XII. osztályos diákok számára, melyeknek tematikáját természetesen a résztvevő diákok is meghatározhatják, amennyiben egy adott korszak vagy esemény különösen felkelti érdeklődésüket.

Jövő héten, december 10-én a „Karácsony régen és most" tevékenységen belül egy történelmi áttekintés után a IX. osztályos diákok videó és power pointos bemutató formájában idős emberek élménybeszámolóit mutatják be, hogyan élték meg évtizedekkel ezelőtt az ünnepeket. Két hét múlva Kádas Zoltán régész tart majd előadást a régészet történetéről, a különböző kutatási módszerekről gyerekek számára is érthetően, kézzelfoghatóan.

A különböző történelmi vetélkedőkre való felkészülés szintén a szakkörön belül fog megvalósulni, természetesen csak az adott versenyben érdekelt diákok részvételével. Jelenleg négy versenyre készülnek párhuzamosan a diákok: „Ozirisz földjén" és „A diadalív árnyéka" a budapesti Szépművészeti Múzeum, „Kerekemese" az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, valamint „Cultura Nostra" a Pannonhalmi Bencés Apátság szervezésében. A megnevezett vetélkedők mindegyike a történelmi ismeretek felmérésén túl a diákok kreativitását és kézügyességét is próbára teszi.

A szakkör távlati tervei közé tartozik egy történelmi vetélkedő megszervezése, amelyet a „Tudj többet, légy jobb" elnevezésű program (tavaly az „Iskola másként" nevet viselte) keretén belül bonyolítana le, más megyék, esetleg határon túli iskolák részvételével is.

A különböző tevékenységéről az érdeklődők rendszeresen értesülhetnek a „Burai Béla Történelmi Szakkör" Facebookos oldaláról, valamint a www.torilecke.com weboldalról is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: