2013-10-08 16:13:20• hírek • Czinzel László

Még egy ideig marad az északi hőmérséklet az Északi Színházban

Kabátban ülő, szünetben forró teával melegedő nézők, fázó színészek - ilyen körülmények között ünnepelte alapításának 60. évfordulóját a Harag György Színtársulat. Sem az Északi Színház termében, sem pedig a Szakszervezetek Művelődési Házában nem volt fűtés és még egy ideig nem is lesz - hidegben tart bemutatókat a napokban a román társulat is.

Nem méltó, szégyenletes körülmények - mondogatták az elmúlt hétvégén a színházlátogatók a Rokonok című darab díszbemutatóján, az egykori társulati tagok gálaműsorán az Északi Színházban, vagy a Budapesti Nemzeti Színház előadásán a Szakszervezetek Művelődési Házában. Egyik helyszínen sem volt fűtés, s ezért a színháziak a városvezetést okolták.

- Szomorú vagyok, mert ezen a kerek évfordulón az alkalomhoz nem méltó, áldatlan körülmények között kell ünnepelnünk. Ez, amint azt már korábban is elmondtam, a városvezetés hanyagsága és nemtörődömsége folytán történik így, ahogy történik – annak ellenére, hogy a magunk részéről nem győztük elégszer és elég nyomatékosan hangsúlyozni a problémánkat - kezdte beszédét a díszbemutatót megelőzően Stier Péter adminisztratív igazgató. - Szomorú, hogy fűtetlen teremben, kényszermegoldásokat alkalmazva kell megpróbálnunk ünnepi hangulatot teremteni, mint ahogy szomorú az is, hogy még ma sem tudhatjuk biztosan, mikor költözünk és mikor kezdődik el a színház felújítása – hogy csak a legfájóbb problémáinkat említsem.

Az Északi Színház termében ugyanis nem volt fűtés, az 1950-ben gyártott kazán végleg felmondta a szolgálatot, az azt megvizsgáló szakcég pedig 200-270 ezer lejre saccolta a javítás költségeit.

- A javítás lehetőségét nem is fontolgattuk - mondja Sorin Oros, az Északi Színház vezérigazgatója - hiszen hamarosan teljes egészében felújítják a színházat EU-s támogatással, ebben pedig a fűtésrendszer teljes cseréje is benne van.

A Szakszervezetek Művelődési Házában egy ki nem fizetett gázszámla okozott gondot. Az elmúlt időszakban több rendezvényt is tartottak itt, így jött össze a 22 ezer lejes számla, amit nem fizettek ki, emiatt az E-on levágta a gázt az épületben.

Coica: keressük a megoldást, de határidőt nem tudok mondani

Dorel Coica polgármester a Szatmár.ro megkeresésére elmondta: tud arról, hogy a Harag György társulat ünnepén mindkét helyszínen hideg várta a nézőket és színészeket egyaránt. Sajnálja a dolgot - mondta -, de hamarosan megpróbálják megoldani a gondot, mégpedig a színház elköltöztetésével, hiszen az eddigi fűtésrendszerhez nincs értelme hozzányúlni - Coica is a felújítás mihamarabbi elkezdésében bízik. A polgármester az egyetlen megoldásnak a teátrum Szakszervezetek Művelődési Házába való költöztetését látja. Itt fűtés is lesz, ha kifizetik a gázszámlát.

- Több szervezet is tartott rendezvényt a teremben, nem érzem úgy, hogy nekünk, a Polgármesteri Hivatalnak kellene kifizetnünk a számlát, de az lesz a vége, hogy fizetni fogunk, hogy megoldódjon a probléma. De hogy mikor költözhet oda a színház és mikor lesz fűtés az épület nagytermében, azt még nem tudjuk.

A Szakszervezetek Művelődési Háza és a Polgármesteri Hivatal 2011-ben írt alá együttműködési szerződést. Az önkormányzat gyakorlatilag bérleti díj fejében vállalta a nyílászárók cseréjét, a tető szigetelését és a fűtésrendszer modernizálását. Iylés Gyula akkori polgármester azért tartotta fontosnak az együttműködést, mert ez Szatmárnémeti legnagyobb előadóterme, s mert a G. M. Zamfirescu Művelődési Központnak is szüksége volt egy új székhelyre. Emellett pedig mindenkinek fájó volt nézni, aki kicsit is szereti a várost, hogy az új központban lassan tönkremegy az épület, amelyet a szakszervezetek nem tudtak fenntartani.

Gyüre Lajos, a Művelődési Ház vezetője szerint igaz, hogy az épület három gázórája közül az egyiket valóban leválasztották a rendszerről, a hatalmas összeget pedig ők nem tudják kifizetni. - Az épületből szinte az összes bérlőt kiköltöztettük, hogy legyen helye a színháznak meg a G. M. Zamfirescu Művelődési Háznak. Ráadásul egész nyáron fúrtak-faragtak az épületben amikor az új, modern fűtésrendszert beszerelték, de a villanyáramot senki nem fizette. A tartalékunk elment a villanyszámlára, bevételünk nincs, mi nem tudjuk a gázszámlát kifizetni - mondja az intézményvezető.

Az épület nagytermét már lehetne fűteni a modern rendszerrel, ellenben azt a Polgármesteri Hivatal még nem vette át.

- Idejében meg kellett volna kezdjék a színház ideköltöztetését, mert az nem egy-két nap. Egy blokklakásba sem lehet ennyi idő alatt beköltözni, szerintem jó időt fog tartani a költözés és azt sem lehet tudni, hogy mikor kezdődik - mondja Gyüre.

De mi lesz a színház költözéséig?

A két társulat költözésének időpontját nem lehet még tudni, a Polgármesteri Hivatal, a Szakszervezetek Művelődési Háza és az Északi Színház vezetői hamarosan találkoznak ennek ügyében. Addig is marad a hideg terem, illetve a kényszermegoldások.

- A román színtársulatnak egy bemutatója lesz vasárnap, egy gyermekelőadást mutatunk be jövő kedden, mindkettőt hideg teremben tartjuk. A hőbefúvókkal éppen fel tudjuk melegíteni a termet, ami nagyjából 40 perc alatt le is hűl - mondja Sorin Oros.

Pénteken a magyar társulat bemutatóbérletesei láthatják a Rokonok című előadást, azt követő héten pedig újabb bérletes előadásai lesznek a Harag György Társulatnak.

A két társulat váltja majd egymást, de a hideg az marad a színházteremben. Ki tudja meddig?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: