2016-02-05 09:34:51• hírek • Szatmar.ro

Meg akarják érteni a gyerekeket

Az óvodások és kisiskolások fejlettségi szintjét mérő projektben partner intézmények képviselői a „gyerekek bőrébe próbáltak bújni", hogy jobban megértsék a korban tőlük távol állók nehézségeit.

A „Fejlődési rendellenességeket szűrő, megelőző és kezelő többéves, átfogó program iskola előtt álló gyerekek számára 2014-2017" projekt részleges eredményeit mutatták be február 3-án délelőtt a Boldog Scheffler János Központban. A prevenciós program során minden tanévben felmérik az óvodás korú gyerekek fejlettségét - és az iskola-előkészítőig követik is -, szükséges esetekben pedig terápiákat javasolnak a felzárkóztatásért.

Az idei tanév első félévében a kiscsoportosok kivételével (mert őket a beszokási időszak kivárásával, a második félévben mérik fel) 19 szatmárnémeti óvoda minden gyermekét előszűrték a pedagógusok a tünetlisták alapján, a tavaly nagycsoportos gyerekeket pedig már 10 iskolában ellenőrizték újra a tanítóik. Az elmúlt tanév hasonló időszakának eredményeihez képest mindenhol fejlődésről számoltak be. Így például 110-zel több óvónő, 4-gyel több tanintézményi tanácsadó, 25-tel több tanítónő vett részt az előképzésben. De ami még fontosabb, 348-cal több tünetlistát töltöttek ki - ennyivel nőtt a vizsgálaton átesett gyerekek száma -, és 101-gyel többen mentek el szakvizsgálatokra is az egy évvel korábbihoz képest.

A nagyobb részvételnek köszönhetően a szakemberek csaknem kétszer annyi gyerekkel és így családdal is találkozhattak. Minden alkalommal igyekeztek ismertetni a gyerekek tanügyi rendszerbe történő integrálásának lehetőségeit, erősíteni a prevenciós szemléletet, valamint dolgoztak a tévhitek eloszlatásán: az eltérő fejlődés nem fogyatékosság, hanem egy jel, ami megmutatja, milyen területen kell a gyerekeknek segíteni. A tavalyi évhez képest nőtt a terápiát elkezdők aránya is.

A projektben résztvevő partnerintézmények - Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpont, Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala, Boldog Scheffler János Központ - képviselői szerdán, a tanácskozások előtt maguk is kipróbálták a fejlesztő foglalkozások alapjául szolgáló TSMT gyakorlatokat. Mindezt azért, hogy jobban megértsék a gyerekeket, megismerjék, mi mindenre kell ma már egy óvodásnak párhuzamosan odafigyelnie, valamint a különböző problémák esetén az idegrendszer megfelelő részei hogyan stimulálhatók. A résztvevők fontos tapasztalatként élték meg a pályán való végighaladást. Rácsodálkoztak az egyszerűnek tűnő feladatuk nehézségére, és ahogy elmondták, nem csupán elfáradtak, hanem tanultak is: megismerték, mitől is jelentenek valódi fejlesztést ezek a foglalkozások.

A projektben most, az idei tanév második félévének elején a kiscsoportos óvodásokat mérik fel. Míg a többieket idén már újra-ellenőrizték, vagyis után-követték, a kiscsoportos gyerekeket most először vizsgálják meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: