2014-09-13 20:19:21• hírek • Kocsis Zoltán

Még a blöki is kajakozott az autómentes napon

Kicsik és nagyon, anyukák és apukák egyaránt bringára pattantak szombat délelőtt Szatmárnémetiben az autómentes napon. Az előző évekhez képest egyedül a politikusok maradtak távol: hiába na, látszik, hogy nincs választási év...

Az Európai Unió országaiban immár 2002 óta minden évben megszervezik az európai mobilitás napját. A rendezvény idei mottója „Our street, our choice", azaz a „Mi utcánk, a mi választásunk" volt. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség jóvoltából évről-évre Szatmárnémetiben is megtartják a mobilitás napját, amely autómentes nap is egyben.

Nem volt ez másként idén sem, nem véletlenül lepték el szombat délelőtt a bringások a Szamos töltését. Mielőtt Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója kétnyelvű beszédében köszöntötte volna a jelenlévőket, a napot egy másik közlekedési eszközzel ünneplők egy csoportja már elindult Csenger felé. A kajakosok ugyanis már 9-kor evezőlapátot ragadtak és megindultak lefelé a folyón.

Két órával később tehát Békéssy köszöntötte a szép számú kerékpárost és ismertette velük az útvonalat és a rendezvény programját. Az előző évekhez képest feltűnő volt, hogy a megyei és a városi önkormányzat vezetői távol maradtak az eseménytől. Egyedül Maskulik Csaba RMDSZ-es városi tanácsos tartotta fontosnak, hogy részt vegyen az autómentes napon. Bezzeg ha választási év lett volna....

Mielőtt útnak indultak, a Decebal-hídról megtekintették a 4WildMoments Egyesület kajakosainak bemutatóját. A korábbi híd romjai által okozott sodrásban szemtanúi lehettek, miként „lovagolja meg" az árt a kajakos, miként bukik víz alá, fordul át tengelye körül és „áll ismét talpra" vagy éppen annak, miként áll ellen a sodrásnak hosszú másodpercekig anélkül, hogy az evezőt használná. A legszimpatikusabb mégis az a fehér kutyus volt, amelyik a gazdival üldögélt-álldogált a kajakban, néha-néha beleugatva a Szamos morajába.

A bemutatót követően a bringás csapat a Szamos bal partján elindult az országhatár felé. Ott aztán megálltak Óvári határában, ahol csatlakoztak hozzájuk a korábban Csengerig leevező kajakosok. A Vetési Polgármesteri Hivatal jóvoltából elfogyasztatták a pikniknek valót és érdekfeszítő beszélgetést folytattak a két Szatmár megye környezetvédelmi helyzetéről, prioritásairól.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: