2015-05-23 17:55:09• hírek • Szatmár.ro

Mazsorettek felvonálásával kezdődött az Eperfesztivál

Feier Nicolae nyerte a szombat délben megtartott epertermesztők versenyét.

Szombat délben kezdődött az Eperfesztivál Halmiban: a kétnapos rendezvény gyakorlatilag falunap, amelyet tematikájában a község és környékének messze földön híres gyümölcse, az eper köré építenek. 13 órakor mazsorettek és fúvószenekar vonult végig a közésgközpont főutcáján, jelezve: mindenkit várnak a rendezvény helyszínére. A lacikonyhák, kürtöskalács-sütők és egyéb árusok már a reggeli órákban elfoglalták a helyeiket és várták a vásárlókat.

A hivatalos megnyitón Incze Lajos polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót a meghívottaknak. Altfatter Tamás alprefektus gratulált az epertermesztőknek, akiknek most a hosszú munka után értékesíteniük kell a megtermelt, kitűnő minőségű termést. Elmondta: tudvalevő, hogy Románia epertermésének háromnegyedét Halmi és környéke adja. Munkájuk viszont nincs megbecsülve, ezért kellene a termelők összefogjanak és egy eperfeldolgozó üzemet létrehozzanak, a halmi epret pedig őshonos termékké kellene nyilváníttatni.

Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke az epertermesztők életét a tücsök és a hangya történetével hozta párhuzamba. Aki ügyesen dolgozik és értékesíteni tudja munkája gyümölcsét, annak a nyereség egész évre elég. Aki viszont nem így tesz, könnyen a tücsök sorsára juthat. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő elmonta: nagyon tiszteli és szereti a Halmiban és környékén élő, keményen dolgozó embereket.

Eperfesztivál - hivatalos megnyitó

A beszédeket követően következett az epertermesztők versenye: összesen 22 "mintát" kóstolt meg a zsűri, a legtöbb pontot pedig Feier Nicolae epre kapta - sőt a harmadik helyezett is az általa termesztett gyümölcs lett. Második helyen végzett Kiss János. A versenyben szereplő eprek nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem édesek, igazi eperízűek voltak - nem úgy, mint a külföldről behozott társaik.

Sajnos éppen a külföldről, főleg Törökországból behozott eper okoz gondot a halmi termelőknek: annak alacsony ára miatt az utóbbi napokban 7 lejről 2-3 lejre zuhant az eper ára. Ez pedig nagy fejfájást okoz a gazdáknak, hiszen lassan már meg sem térül az epertermesztésbe fektetett pénzük.

Groovehouse és Ana Lesko

Vasárnap 10 órakor bográcsosfőző versenyt tartanak Halmiban, majd 13 órától fogják felavatni az óvoda szomszédságában kialakított műfüves focipályáját. 14 és 15 óra között a helyi iskolások műsorát követheti figyelemmel a közönség. 15 órától a Black&White Angels street-dance bemutatót tart, 15.30-tól pedig román népzene fog szólni Luci Sabau előadásában. Őket az Egri Csodaszarvas magyar néptánccsoport követi. A későbbiekben román és magyar népi dallamok szólnak majd, de a műsorban könnyűzenei koncert is szerepel a Syntia zenekarral. 20.30-tól a magyarországi sztárfellépőé, a Groovehouse zenekaré a színpad, majd Ana Lesko, a romániai sztármeghívott következik. Az ő fellépésével zárul idén a Halmi Eperfesztivál.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: