2014-07-30 17:25:10• hírek • Kocsis Zoltán

Másodjára is kiírták az Északi Színház licitjét, de tartható-e a program?

Több mint két évvel a finanszírozási szerződés aláírása után a polgármesteri hivatal meghirdette a Szatmárnémeti Északi Színház műemléképületének felújításáról szóló közbeszerzési pályázatot. A nagy kérdés azonban az: ennyi késés ellenére tartható-e a program, újjászületik-e jövő decemberre az épület.

A Szatmárnémeti Északi Színház épületét 1892 január 14-én adták át. A második világháborúban bombatalálat érte a színházépületet is, melynek következtében hosszú időre használhatatlanná vált. Ezt leszámítva azonban az épület mindmáig a szatmári színjátszás otthonaként funkcionál. Felújításának ötlete 2008-ban merült fel, az Ilyés Gyula akkori polgármester és Koncz Andrea, a polgármesteri hivatal uniós pályázatokért felelős irodájának vezetője körüli csapat akkor kezdte el kidolgozni a rehabilitálás terveit. A pályázat 2010-re készült el, majd Ilyés 2012 tavaszán írhatta alá a finanszírozási szerződést.

Sokan gondolhattuk úgy, ezzel célegyenesbe ért az épület modernizálása - az azóta eltelt két évben azonban csak annyi történt, hogy a magyar és a román társulat ideiglenesen átköltözött a Szakszervezetek Művelődési Házába. Hogy azóta mi történt, arról megkeresésünkre Koncz Andrea számolt be.

Amire 2012-ben aláírták a finanszírozási szerződést már négy év telt el a tervek elkészítésének megkezdése óta. Mivel a finanszírozó - a fejlesztési minisztérium közvetítésével az Európai Unió - ezt megengedte, ekkor aktualizálták a terveket. Ezek jóváhagyását követően 2013-ban kiírták a közbeszerzési pályázatot, ám mindössze négyen jelentkeztek. Ennél nagyobb baj volt azonban, hogy egyetlen ajánlat sem felelt meg pontosan a rendkívül szigorú és összetett feltételeknek. Ennek következtében pedig nem volt más megoldás: törölni kellett a pályázati kiírást.

Időközben azonban ismét aktualizálni kellett a terveket: törvénykezés módosítása következtében például új strukturális elemet kellett beépíteni a tetőszerkezetbe. De változtak a díszítő elemek is, amelyek immár nem polisztirolból készülnek, hanem gipszből.

Mindezek a módosítások újabb műemlékvédelmi engedélyeztetésen mentek át, ezt követően pedig ismét ki lehet írni a licitet.

Ennek keretein belül a kivitelezőnek vállalnia kell a tetőszerkezet, az előadóterem, a nézőtér, az egyéb helyiségek teljes belső felújítását, a fűtés-, elektromos-, víz- és kanalizálási rendszer cseréjét és modernizálását, az épület külső rehabilitálást, a külső díszkivilágítás korszerűsítését. Emellett a licit részét képezi mintegy 1041 négyzetméternyi járda, út és zöldövezet rehabilitálása/kialakítása. Ezzel azonban még nem értünk a végére, mivel a jelentkezőnek vállalnia kell a technikai eszközök korszerűsítését is: a légkondicionáló berendezéstől egészen a színpadi felszerelésekig.

Az Északi Színház épülete

A pályázat összértéke 10.359 millió lej, azaz közel 2.3 millió euró. A pályázatokat augusztus 13-ig adhatják le az érdeklődő cégek. A nagy kérdés már csak az: a rendelkezésre álló másfél év elegendő lesz-e a munkálatok befejezéséhez?

„Nagyon sok függ a beérkező ajánlatoktól és attól, hogy lesz-e fellebbezés. Szűkös ugyan az idő, de ha minden jól megy, akkor tartani tudjuk a programot és 2015 decemberére újjászülethet a színház épülete", mondta bizakodóan Koncz Andrea.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: