2015-02-23 17:28:53• hírek • Kocsis Zoltán

Másfél hetes haladék a garázsoknak

Miközben a polgármesteri hivatal hétfőn méri fel, a február elején kifüggesztett felszólításoknak hányan vetették alá magukat, az érintett lakónegyedek egy része már leginkább Donyeck megye valamely településére hasonlít. Igazi paradicsom ez a kincskeresőknek és kereskedelmi érzékkel megáldottaknak.

Az Independentei sugárút a jelek szerint több szempontból is kettéosztja a 17-es lakónegyedet. A lakótelep Independentei és Szatmárpálfalvai út közé eső részében ugyanis minden jel szerint az emberek komolyabban vették a polgármesteri hivatal felszólítását és a február 22-re megszabott határidőre szinte valamennyi garázst lebontottak. Egy-egy kivétel persze akad, de mind reálszámban, mind pedig százalékban is elmarad azonban a másik oldalon tapasztaltaktól. A töltés mentén sorakozó több száz garázs közül bizony szép számmal áll egy nappal a határidő lejártát követően is. A legvisszásabb helyzet azonban a Soarelui negyedben alakult ki: az emberek dacolnak az önkormányzati rendelettel, a hosszú garázssorból egyet nem bontottak még le.

Dan Babut városmenedzser megkeresésünkre egyelőre nem tudta megmondani, a kijelölt 1920 garázsból pontosan hányat bontottak le a megadott határidőig. Az önkormányzat szakemberei ugyanis hétfőn tartanak terepbejárást. Azt viszont elárulta: a hivatal csak március 5-én kezdi meg a még álló garázsok lebontását. Addig tehát haladékot kapnak azok, akik még nem tettek eleget a bontási felszólításnak.

A lebontott garázsok helyén oszlopok, falak merednek az ég felé. Hol garázs állott, mos kőhalom, parafrazálhatjuk a klasszikust. A beton, habtégla, pala és vastörmelékek között járkálva az embernek önkéntelenül az Ukrajnában zajló háború és a Donbasz-régió jut eszébe: a szétlőtt Debalceve városa nézhet így ki. Ám a legszörnyűbb háborúknak is megvannak a maga haszonélvezői és nincs ez másként a garázsbontások esetében sem. Romák csapatai pásztázzák végig a romokat, elsősorban vas, esetleg tűzre való fa vagy egyéb érték után kutatva.

Nagyon sok garázs falura került rokonokhoz, barátokhoz, ismerősökhöz. Mások megpróbálják pénzzé tenni, amit csak lehet. Van, aki csak az egész garázst adja el egyben, mások megelégszenek azzal, ha darabonként túl tudnak adni rajta. Egy egész garázst már 1000 lejért, egy garázskaput 100 lejért lehet megvenni, míg a kerítéslapokat adták már hármat 50 lejért.

Miközben sokan nyilván sajnálják sok ráfordítással kialakított és sok mindenre használt garázsaikat, mások már türelmetlenül várják, mikor lesz garantált parkolóhelye az autója számára. Amíg azonban a parkolók elkészülnek, még több autó lesz az utcákon, mert hát a garázsok megszűnése után az onnan kikerülő autóknak is le kell parkolniuk valahová...

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: