2015-02-26 13:08:17• hírek • Szatmár.ro

Más börtönökhöz képest jók a körülmények Szatmáron

A Megyei Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) ülésén beszéltek a börtön helyzetéről.

A hatóság szerda délutáni ülésének egyik pontja a börtönről, illetve a büntetésüket letöltött személyek társadalomba való visszailleszkedéséről szólt. Iuga Ioan, a büntetésvégrehajtó-intézet vezetőjének elmondása szerint az 1989-es fordulatot követően a börtönük radikális változáson estek át. Ma már a büntetés letöltése mellett a társadalom perifériájára sodródott személyek képzése, alakítása a cél, valamint a visszaesés esélyének a csökkentése.

A Szatmár Megyei Börtönben komoly oktatói munka folyik, az analfabéták írni-olvasni tanulnak, de akár az érettségi vizsgán is részt vehetnek a fogvatartottak. A börtön saját farmján az állattartásban, mezőgazdálkodásban szerezhetnek tapasztalatot. Önkéntes munkát is végezhetnek - nemrég a Szamos partján gyűjtöttek szemetet. Szakmát is tanulhatnak a fogvatartottak a börtön műhelyében.

A Iuga Ioan által bemutatott adatok szerint 2014 végén 620 fogvatartott volt a börtönben, most a számuk 556 körül van, hiszen azóta többen szabadultak.

Dravenczy Károly tanácsos kérdésére - a jó körülmények miatt még mindig sok bűnelkövető vágyik-e a szatmári börtönbe? - az igazgató elmondta: a szatmári börtön nem zsúfolt és jók a körülmények. A büntetés-végrehajtóban 664 ágy van, ezek 3-4 ágyas cellákban vannak elhelyezve, igaz, van 10-17 ágyas cella is. A börtönben egy infó-pont is működik, ahol a saját névre szóló kártya behelyezésével a fogvatartott követni tudja, hogy hány napja van még a büntetésből, mennyi pénzt keresett a börtönben végzett munkával, mikor számíthat családja újabb látogatására vagy mikor kaphat csomagot legközelebb "kintről".

A beszámolóból kiderült: a szatmári börtönben 2009 óta nincsenek női fogvatartottak - ezeket akkor aradra szállították át.

Sajnálatos tény viszont, hogy a börtönbe kerülők között sok a visszaeső - esetenként a fogvatartottak között az arány eléri a 65 százalékot is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: