2016-08-31 16:18:26• hírek • MTI

Markó Béla visszavonulni készül az aktív politizálástól

Visszavonulni készül az aktív politizálástól Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke - közölte szerdán a Maszol.ro.

A portál azzal kapcsolatban kérdezte a szenátort, hogy a szövetség alapszabálya befutó helyet biztosít számára a parlamenti jelöltlistán. Markó Béla kijelentette: valószínűleg nem fog élni ezzel a lehetőséggel, és az elkövetkező időszakban hivatásának, az irodalomnak szenteli idejét.

"Most folynak a jelölések, de ebben a pillanatban úgy látom, van mód arra, hogy sokszínű, erős frakciónk legyen. Ebben a pillanatban nem látok okot arra, hogy megváltoztassam az eredeti döntésemet" - idézte a volt elnök nyilatkozatát a Maszol.ro. Markó Béla hozzátette, csak akkor vállalna újabb parlamenti mandátumot, ha úgy látná, hogy feltétlenül szükség van rá a parlamenti frakcióban.

A költő-politikus emlékeztetett arra, hogy már 2011-ben a fokozatos visszavonulásról döntött. Hangsúlyozta azonban, hogy a közéletből nem akar visszavonulni, a politikáról ezentúl is véleményt kíván mondani.
Markó Béla 1993 és 2011 között töltötte be az RMDSZ elnöki tisztségét.

Románia az év végén tartandó parlamenti választásokon visszatér a megyei pártlistás választási rendszerhez. Az RMDSZ szeptember 26-ig véglegesíti a megyei jelöltlistáit. Kelemen Hunor, a szövetség elnöke korábban úgy vélte, hogy a választások után mintegy felerészben megújulnak az RMDSZ frakciói a parlament mindkét házában.
A szövetség politikusai közül Markó Béla, Verestóy Attila, Márton Árpád és Kerekes Károly tagjai 1990 óta a román parlamentnek. Közülük eddig csak Verestóy Attila szenátor jelezte, hogy újabb mandátumra készül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: