2016-02-12 09:01:53• hírek • (MTI/Reuters

Már Nigert és Csádot fenyegeti az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet Líbiában aktív dzsihadistái a nyugati légicsapásoktól tartva elhagyták állásaikat és délnek vették az irányt, az afrikai Száhel-övezetet, különösen pedig Nigert és Csádot fenyegetve - vélik a térség tisztségviselői és biztonsági forrásai.

Az iszlamista szervezet korábban nagy kiterjedésű területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és a szomszédos Irakban, illetve több ezer harcost vontak össze Líbiában. Az IÁ tavaly megszilárdította pozícióját a polgárháborús országban, és teljes mértékben uralma alá vonta a Földközi-tenger partján fekvő Szirtet, majd támadásokat indított az ország olajipari létesítményei ellen.

Afrikai és nyugati országok kormányzatai most attól tartanak, hogy a Líbiától délre eső nagykiterjedésű Száhel-övezet lesz a dzsihadisták következő célpontja. A biztonsági források továbbá úgy vélik, ha a szélsőségeseknek sikerülne a térségben megvetniük a lábukat, úgy a térséget egyfajta ugródeszkaként használhatják nagyszabású támadásaikhoz.

"Az IÁ Líbia déli része felé mozog, hogy elkerülje az európai szövetség valószínű légicsapásait. Ha valami ilyesmi fog történni, úgy az az egész Száhelre kihatással lesz" - mondta Mahamane Laminou Sani ezredes, a nigériai katonai felderítés vezetője a Szenegálban tartott Flintlock (Kovás puska) elnevezésű terrorellenes hadgyakorlat alatt, melyen mintegy harminc afrikai ország katonái vesznek részt.

Az évente megrendezett gyakorlaton idén az afrikai országok mellett európai, többek között francia és brit katonák is részt vesznek; összesen 1700-an. A műveletnek a közelmúltban történt ouagadougoui és bamakói merényletek miatt idén különleges jelentősége van.

A csapadékszegény Száhel-övezet a világ legnagyobb sivatagának, a Szaharának déli szélén található. A térségben jelenleg az al-Kaida és a Boko Haram iszlamista szervezet is aktív, amely az IÁ szövetségesének számít. Egy nyugati biztonsági forrás pedig elmondta, hogy az IÁ már elért Nigerbe, ugyanakkor ezt a kijelentést független forrásból eddig nem lehetett megerősíteni.

Csád - a nyugati hatalmak egyik térségbéli szövetségese - elítélte a NATO 2011-ben, Líbiában végrehajtott légicsapásait és ellenzi a tervezett új bombázásokat is. Ennek kapcsán az afrikai ország aggodalmát fejezte ki.

"Tájékoztatjuk az északi területek vezetőit, hogy készüljenek fel annak a megakadályozására, hogy az IÁ az országunkba jöhessen" - mondta Kászim Músza csádi ezredes, és hozzáfűzte, hogy a határok mentén katonai ellenőrző pontokat állítottak fel.

Az ezredes ugyanakkor elmondta azt is, hogy elvárja a NATO-tól, hogy segítsen országa északi határainak védelmében. "Ők voltak azok, akik beavatkoztak Líbiában, úgyhogy nekik is kell megoldaniuk a problémát" - mondta Músza.

Laurence Aida Ammour, a Száhel-övezet biztonsági szakértője szerint a líbiai légicsapások "higany effektushoz" vezethetnek, ami során az IÁ fegyveresei különböző irányokba szivároghatnának szét, így délre is, akárcsak a cseppfolyós, erősen mérgező fém. "Ha délre mennek, úgy nyitva számukra az út Niger, Csád, Burkina Faso és Benin felé" - figyelmeztetett Ammour.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: