2014-10-27 20:50:37• hírek • Nagykároly.ro

Már Nagykárolyban van Szent Flórián bronzszobra

Már Nagykárolyban van Szent Flórián bronzból kiöntött köztéri szobra. Szép. Dísze lesz a városnak. Az illő, 1,70 méter magas talapzatot is felállították már, gyakorlatilag tehát minden adott a november 8-ai avatóünnepséghez.

Mint korábban beszámoltunk róla, Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök avatja majd fel Szent Flórián bronzból kiöntött köztéri szobrát. Az alkalom időpontja november 8-a, szombat lesz. A városi tanács korábban jóváhagyta azt a civil kérést, hogy az alkotást a hajdani Deák Ferenc-téren állíthassák fel. A korzó a taximegálló és a vasasbolt közötti részén felállítandó szobrot Deák Árpád nagyváradi szobrászművész öntette ki. Az alkotás jelenleg az Union Glass Kft. telephelyén található. Meseszép. A talapzatot egy kolozsvári cég alakította ki.

Mint ismeretes, egy helyi vállalkozó határozta el, hogy saját költségén bronzból öntetné ki az alkotást. Mold Marius a cége nevében felajánlott a városnak egy Szent Flórián-szobrot - nyilatkozta hírportálunknak még régebben Kovács Jenő nagykárolyi polgármester. Az elöljáró tudatta, hogy az alkotást az ismert nagyváradi szobrász-művész, Deák Árpád készíti el. Méreteiben az eredetihez igazodna, viszont ennek az alapanyaga bronz lenne. Az adományozó kérése az volt, hogy a helyhatóság egyezzen bele, hogy a hajdani Deák-téren, a kastéllyal szemközti téren álljon az alkotás. Erre sor is került - igaz, politikai vita is kialakult...

A polgármester elmondta: örül a felajánlásnak. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy bár a városvezetőség régóta szeretné, ha a Szent Flórián-szobor ismét köztéren állna, de annak állapota miatt ez nem lehetséges. Ezért - jobb híján - továbbra is a kastélyban tekinthető meg az alkotás. Amely amúgy nem az eredeti - tette hozzá a polgármester -, hiszen a nagy 19. századi tűzvészt követően közadakozásból felállított kőalapanyagú szobor hamar elporladt, utána készíttették el a mostanit. Azonban a szakemberek szerint ez is hamar semmivé lenne, amennyiben köztérre kerülne.

Szeretné, ha valami maradandóval fejezhetné ki a város iránti szeretetét - nyilatkozta megkeresésünkre a felajánló, az ismert nagykárolyi vállalkozó, virágkereskedő. Elmondta, hogy az eddigiekben is igyekezett erejéhez mérten segíteni a rászorulókat. Egyéb témájú szoborban is gondolkodott - vallotta be -, viszont szeretné, ha mindez nem lenne politikai játszmák, indulatok témája, ezért döntött végül Hágó Nándor városi múzeumigazgatóval és Bogdan Georgescu kulturális igazgatóval is egyeztetve a tűzoltók védőszentjének szobra mellett.

A 8-ai avatáson a kaplonyi fúvósok szolgálnak majd, Varga Sándor színművész mond verset, dr. Németi János történész fog beszélni a tűzvészről, arról a korról, a város akkori életéről, továbbá dr. Végh Balázs Béla irodalomtörténész hozzászólására is sor kerül. Beszél majd a koncepcióról az alkotó, azaz Deák Árpád szobrászművész. Áldást mond majd Schönberger Jenő püspök és Radu Filip görög katolikus esperes. Egyházi énekkari szolgálatra is sor fog kerülni a rendezvényen, melynek köszönhetően ismét Szent Flórián köztéri alkotása vigyázza majd a nagykárolyiakat.

Már Nagykárolyban van Szent Flórián bronzszobra

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: