2013-05-14 16:18:10• hírek • Szatmár.ro

Az 1970-es árvízre emlékeztek

A Május 14 lakónegyedben található emlékműnél emlékeztek meg szerda reggel a 43 évvel ezelőtti árvízre, amikor az addig csöndes Szamos átszakította a töltést és elkezdte pusztító útját Szatmárnémetiben és környékén. Emberek haltak meg, házak dőltek össze, váltak lakhatatlanná ezen a szörnyű napon.

Május 14.-én a szatmárnémeti emlékműnél gyűlt össze egy maroknyi helyi lakos illetve köztisztviselő, hogy megemlékezzenek az 1970-es árvízről. A 43 évvel ezelőtti szörnyű napok örökre az emlékezetébe vésődtek azoknak, akik átélték a Szamos tombolását a megyeszékhely utcáin és környékén.

A több napon át tartó esőzések miatt folyamatosan duzzadó Szamos délután 6 óra körül szakította át a töltést, elöntve az akkori Szatmárnémeti nagy részét és a környező falvakat. A megyeközpontban több tíz utca került víz alá, több mint 5 ezer háztartásból voltak kénytelenek menekülni az emberek, mentve amit csak tudtak. Mivel a lakosság nem volt felkészülve egy ehhez hasonló szerencsétlenségre, a mentési munkálatok ellenére így is 56 személy vesztette életét és több mint 20 ezer személy vált hajléktalanná.

Az 1970-es árvíz negyvenedik évfordulójára Baranyai Attila írt egy rövid, ám annál inkább hangulatos megemlékezést. A kerek évfordulón a Szatmár.ro is közölte ezt, aki akkor lemaradt róla, most  elolvashatja az Emberek az áradatban című írást, melyet fotókkal és korabeli filmfelvétellel is illusztráltunk.

A megemlékezésen ökumenikus imát mondtak el az árvízben elhunytak emlékére, felelevenítették az akkori eseményeket, majd megkoszorúzták az emlékművet. A prefektúra, megyei tanács és polgármesteri hivatal mellett a Szatmár Megyei RMDSZ is elhelyezte az emlékezés koszorúját az árvízi emlékműnél.

Arviz megemlekezes from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: