2007-09-09 11:39:27• hírek • Szatmár.ro

A NASA is tesztelte

nbmwnasa1Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is tesztelte a BMW Hydrogen 7-es luxuslimuzint.

A Kennedy Űrközpontban zajló, nyolchetes együttműködés során az űrkutatási hivatal szakemberei teljes hozzáféréssel rendelkeztek a BMW Hydrogen 7 flottához, amely a NASA által az űrhajózásban alkalmazott üzemanyaghoz igen hasonló jellegű folyékony hidrogénnel üzemel. A tesztidőszak során így a járműveket minden további nélkül az űrhajózási központ folyékony hidrogén töltőállomásán tankolhatták.

A Kennedy Űrközpont volt az egyik első szervezet, amely az Egyesült Államokban tesztelhette a világ első hidrogénhajtású luxuslimuzinját. Miközben a mérnökök az Endeavour űrrepülőgép indulását készítették elő, a BMW North America és a NASA bejelentette az összesen 25 darab BMW Hydrogen 7 nyolchetes tesztidőszakának lezárását.
A NASA és a BMW közötti megállapodás keretében végzett együttműködés mindkét vállalat komoly elkötelezettségét jelzi a hidrogén-technológiák továbbfejlesztése, illetve az innovatív közlekedési koncepciók és alternatív energiaforrások kutatása terén.

"Nagyon örülünk, hogy együttműködhetünk a BMW-vel és tesztelhetjük a hidrogénnel hajtott autóikat, illetve kutathatjuk az alternatív üzemanyagforrásokat. Így ugyanis a holnap technológiáját már ma használhatjuk" - nyilatkozta Bill Parsons, a Kennedy Űrközpont igazgatója.

"Büszkék vagyunk, hogy felajánlhattuk tesztelésre a NASA számára BMW Hydrogen 7 járműveinket. Ezzel a fejlesztés és innováció tekintetében vezető szervezettel közös célt fogalmaztunk meg: olyan műszaki megoldások alkalmazása és folyamatos fejlesztése, amelyek a folyékony hidrogén felhasználására épülnek" - jelentette ki a BMW of North America részéről Karl-Heinz Ziwica.

"A folyékony hidrogénben rejlő igen magas kémiai energia az űrhajókat is alkalmassá teszi arra, hogy egészen a világűrig repítse őket. A BMW Hydrogen 7 esetében hasonló koncepciót alkalmaztunk, és a hidrogén, mint üzemanyag akár 90 százalékkal is mérsékelheti a járművek szén-dioxid kibocsátását. A BMW Hydrogen 7 annak kézzelfogható bizonyítéka, hogy a hidrogénhajtású járművek a jövő közlekedésének hosszú távú megoldására is gyakorlati lehetőséget kínálnak. Különösen örülünk annak, hogy a NASA első kézből tehetett szert e tapasztalatokra" - tette hozzá Ziwica.

H.T. Everett, a NASA üzemanyag menedzsere szerint a Kennedy Űrközpontnak nagyon fontos, hogy demonstrálja, hogy az űrutazási technológiákban is használhatóak a legújabb megoldások egy tisztább és fenntartható környezet érdekében. A szakember szerint a központ a hivatal vezetése és az állami szervek által hozott szabályozások betartásán felül példát mutat az alternatív üzemanyagok használatának terén.

A BMW Hydrogen 7

2006-ban a BMW a Hydrogen 7 modelljének bemutatásával jelezte a hidrogénalapú hajtástechnikák iránti elkötelezettségét, ily módon is elősegítve a hidrogénellátás hosszú távú infrastruktúrájának kiépítését. A világ első hidrogénhajtású luxuslimuzinja a BMW 760 Li erőforrásának műszaki alapjaira épült, kettős üzemű belsőégésű motorral rendelkezik, amely hidrogénnel és benzinnel egyaránt működhet, és a két üzemmód között menet közben is harmonikus átváltást kínál. A tizenkét hengeres motor 260 lóerőt teljesít, így a Hydrogen 7 csúcssebessége 230 kilométer/óra, és 9,5 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre. Hidrogén-üzemmódban közlekedve a BMW Hydrogen 7 kipufogógáz-emissziója a vízpárától eltekintve gyakorlatilag nullára csökken.

nbmwnasa2

A BMW már az alternatív üzemanyagok kutatásának több mint 25 évvel ezelőtti kezdete óta összpontosít a folyékony hidrogénre, mint az autók energiaforrásának alkalmas megoldására. A járművek különleges szigetelésű, magas minőségű vákuum hidrogéntartállyal készültek, amelyekben a folyékony hidrogént tartósan is mínusz 253 Celsius fok hőmérsékleten tárolhatják. A tartályok szigetelése mintegy 17 méter vastag Styrofoam hab hatásával egyenértékű.
A BMW Hydrogen 7 modellekből összesen 100 darab készült és eddig már világszerte több mint kétmillió tesztkilométert futottak. Az innovatív hidrogén hajtás előnyeit a BMW csoport koncepciójának megfelelően magas rangú európai uniós tisztségviselők is tesztelik: Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke és Andris Piebalgs, a Bizottság energiaügyekért felelős tagja is egy-egy hidrogénhajtású BMW modellen ismerkednek a technológia nyújtotta lehetőségekkel. A politikusokon túl művészek is, köztük az orosz sztár-szoprán, Anna Netrebko is egy BMW Hydrogen 7-essel utazik nyári turnéján.

 

A BMW csoport Amerikában

A BMW of North America 1975 óta működik az Amerikai Egyesült Államokban, a Rolls-Royce Motor Cars North America pedig 2003-ban kezdte meg tevékenységét. A BMW csoport az Egyesült Államokban a BMW (a motorkerékpárokkal együtt), a MINI, illetve a Rolls-Royce márka járművei számára immár magában foglalja a marketing, az értékesítés és a pénzügyi szolgáltatások szervezeteit, a DesignworksUSA kaliforniai ipari formatervező céget, a Szilícium-völgybeli műszaki fejlesztőirodát, valamint számos más tevékenységet szerte az országban.

A BMW Manufacturing Co. Dél-Karolinában a BMW csoport világméretű gyártási hálózatának része, illetve a Z4 Coupé és roadster, valamint az X5 SAV-modell kizárólagos összeszerelő üzeme. A BMW csoport értékesítési hálózata az Egyesült Államokban 338 BMW személyautó- és 335 BMW SAV-modell értékesítési központot, 142 BMW motorkerékpár-kereskedőt, 81 MINI illetve 30 Rolls-Royce személygépkocsi márkakereskedőt tömörít. A BMW (US) Holding, a BMW csoport észak-, közép- és dél-amerikai értékesítési vezérképviselete, a New Jersey állambeli Woodcliff Lake-ben működik.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: