2013-09-11 15:44:49• hírek • Kocsis Zoltán

Lezuhant egy autóbusz a szatmári repülőtéren

Baleset esetén az irányítótoronyból elsőként a repülőtér mentési alakulatait, majd a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségét, a SMURD-ot és a rendőrséget riasztják. Aztán a megyei kórház sürgősségi osztályát és a mentőállomást végül pedig a mentőautókkal rendelkező magánklinikákat.

Repülőgép nélküli repülőtéri szimulációt tartottak szerda délelőtt a szakadó esőben a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtéren. A mérleg több, mint harminc sebesült és 10 halott.

Rendőrautók állták el szerda délelőtt a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér mindkét bejáratát, miközben a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének több tűzoltóautója viharzott be a repülőklub felől. Nyomukban a SMURD rohammentőivel. Nemsokkal később egy mentőhelikopter is megjelent a légtérben, majd a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltségének egy mentőhelikoptere is feltűnt. Ennek oka, némi szarkazmussal élve, hogy lezuhant egy busz a repülőtéren.

Magyarán, a szakadó esőben katasztrófavédelmi gyakorlat zajlott a repülőtéren. A forgatókönyv szerint leszállás közben egy repülőgép balesetet szenvedett és lezuhant. A gép kettétört, az utasok egy része kizuhant a gépből. Az irányítótoronyból azonnal értesítették a repülőtér mentőegységeit valamint a katasztrófavédelmi igazgatóságot, a SMURD-ot és a rendőrséget. Az előzetes információk szerint negyven körüli sebesültre számítottak a mentésben részt vevők, ám a helyszínen kiderült, hogy 38 utas és a gép négy fős személyzete sérült meg. Az eset súlyossága miatt piros akciókódot adott ki a hatóság. A gyors beavatkozás ellenére tíz személynek már nem tudták megmenteni az életét.

A valóságban a lezuhant repülőgépet egy busz, az áldozatokat gimnazisták helyettesítették. A repülőtér tűzoltói két lángra lobbantott gumiabroncsot oltottak, majd nemsokára kiértek a katasztrófavédelmi igazgatóság egységei is. Közben az egészségügyi személyzet, a SMURD és a Vöröskereszt a sérülteket kezdte ellátni. A sebesültek mellé zászlókat szúrtak le, ezek színe jelezte a sérülések súlyosságát. A könnyű sérülést jelző zöld zászlóból 16-ot, a közepes sérülést jelzőből 9-et, a súlyos sérülést jelző pirosból 7-et, míg a halált jelképező feketéből 10-et tűztek ki. A súlyosan megsérültek közül kettőt a SMURD helikopterrel szállított el.

„Egy ilyen gyakorlat elsősorban a fiatal tűzoltók, ápolók számára hasznos, mert megtapasztalhatják, mit is kell tenniük éles helyzetben. Gyakorlat során persze önkéntelenül is bekövetkezik egyfajta lassulás a mentés során, ez az, amit éles helyzetben el kell kerülni, mert életek múlhatnak rajta", magyarázta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke, Kovács Antal valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője, Nagy Róbert alezredes. Rajtuk kívül részt vettek a gyakorlaton a nagybányai repülőtér képviselői is.

A gyakorlatot követő sajtótájékoztatón Nicolae Fechete, a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér igazgatója elmondta, a gyakorlat egyik célja az volt, hogy képet kapjanak arról, miként működik a kommunikáció a különböző intézmények között és hogy ezek miként tudnak együttműködni. Ennek érdekében sok résztvevő nem is tudott a gyakorlatról.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: