2015-11-26 13:33:25• hírek • Szatmár.ro

Lezárult az Iparosotthon felújítását is magába foglaló Hu-Ro projekt

A projekt lezárult, de az épületben még dolgoznak - a belső tér restaurálása egy másik projekt része.

Csütörtök délelőtt a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal gyűléstermében tartották annak a határon átívelő projektnek a zárókonferenciáját, amelynek köszönhetően megújult Szatmárnémeti egyik emblematikus épülete, az Iparosotthon. A rendezvényen a polgármesteri hivatal képviselői mellett jelen voltak a magyarországi partnerszervezet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei PRIMOM Alapítvány képviselői is. A közös projekt értéke 1,9 millió euró volt, a polgármesteri hivatal az Iparosotthon felújítási költségeinek 95 százalékára kapott finanszírozást, így csak 5 százalékot kellett saját költségvetésből fedeznie.

A határon átnyúló projekt részeként Nyíregyházán a két ország mikro-, kis- és középvállalkozásainak gazdasági együttműködését segítő létesítményt hoztak létre - ehhez egy műemlékvédelem alatt álló polgári lakóházat újítottak fel.

Szatmárnémetiben az 1911-ben épült egykori Iparosotthon épületét alakítják át vállalkozói központtá. A polgármesteri hivatal egy 2011-ben benyújtott határon átnyúló román-magyar projekt keretében végeztette el a felújítást, nagyjából 1 milió euró értékű összegből. Felújították a homlokzatot, kicserélték a nyílászárókat, kitakarították az alagsort - ott kézművesek műhelyei kapnak majd helyet - teljesen felújították a tetőszerkezetet, megújult az egykori moziteremnek otthont adó bálterem, konferenciatermet is kialakítottak a patinás, több mint 100 éves épületben.

Ugyan a projekt most lezárult, az Iparosotthon épületében még mindig folyik a munka: restaurátorok dolgoznak azon, hogy az 1900-as évek elején a kisiparosok közadakozásából létrehozott kulturális központ épülete régi fényében pompázhasson.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: