2014-06-07 14:01:23• hírek • Szatmár.ro

Letette a hivatali esküt Ukrajna új elnöke

A kijevi parlament szombati ünnepélyes ülésén letette a hivatali esküt Petro Porosenko, Ukrajna új államfője.

Ezt követően az alkotmánybíróság elnöke átnyújtotta neki az elnöki jelképeket, a címeres pecsétet és a buzogányt. Porosenko az eskütétel utáni beszédében büntetlenséget ígért azoknak a kelet-ukrajnai szakadároknak, akik leteszik a fegyvert, és nem öltek sem katonákat, sem civileket. Kijelentette: ellenőrzött folyosót nyitnak Oroszország felé, hogy a külföldi zsoldosok elhagyhassák Ukrajnát. Leszögezte viszont, hogy "terroristákkal" nem tárgyal.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna egységes állam, "nem lesz semmiféle föderalizáció az országban".
Az új elnök kijelentette, hogy Oroszország törvénytelenül annektálta a Krímet, amely mindig is Ukrajna része volt és az is marad. "Ezt közöltem az orosz vezetéssel is" - tette hozzá, arra utalva, hogy előző nap beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a normandiai partraszállás évfordulóján rendezett franciaországi ünnepségen.

Petro Porosenko kilátásba helyezte Ukrajna európai uniós integrációjának felgyorsítását is. Ígéretet tett arra, hogy késlekedés nélkül aláírja a társulási megállapodás gazdasági részét, amint erről az unióban döntés születik. Kifejezte, hogy azt szeretné, ha a jövő év elejétől az ukrán állampolgárok vízummentesen utazhatnának az Európai Unió országaiba. A társulási megállapodás politikai részét Kijev és Brüsszel már március 21-én aláírta.

Az új elnök külön szólt a Donyec-medencében (Donbassz) élőkhöz, áttérve az ukránról az orosz nyelvre. Ígéretet tett nekik, hogy hamarosan a térségbe látogat. "Békével érkezem, a kijevi vezetés decentralizációs terveivel és garanciával az orosz nyelv szabad használatára az Önök régiójában" - jelentette ki. Szavai szerint mivel szükség van partnerekre, akikkel párbeszédet folytathat a központi vezetés, előrehozott helyhatósági választásokra van szükség a Donyec-medencében. Beszédében előrehozott parlamenti választásokat is kilátásba helyezett.

Porosenko a kelet-ukrajnai térségben kirobbant fegyveres konfliktusért elődjét, Viktor Janukovics posztjáról eltávolított elnököt és "klánját" tette felelőssé, akik szavai szerint "kirabolták és elárulták a Donbasszt, most pedig terroristákat finanszíroznak". Hangsúlyozta, hogy ők a felelősek a térség gazdasági, szociális helyzetéért, a szegénységért és a munkanélküliségért, a harcokban elesettekért.

Beszéde közben felkérte a teremben jelen lévőket, hogy egyperces néma felállással adózzanak a kelet-ukrajnai konfliktus áldozataiért. Az államfő kijelentette, hogy továbbra is az ukrán lesz az ország hivatalos nyelve. Ígéretet tett ugyanakkor, hogy szavatolja az országban élő minden nemzeti kisebbség számára anyanyelvének szabad használatát és fejlesztését.

A parlamenti képviselők az új elnök felszólalásának több részét helyükről felállva, kitörő tapssal fogadták.
Az elnöki beiktatásra több mint ötven külföldi delegáció érkezett, Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte.

A ceremónia után Porosenko a kijevi Zsófia téren fogadta az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének jelentéstételét, és a különböző haderőnemek parancsnokainak ünnepélyes bemutatkozását. Ezzel hivatalosan átvette az ukrán hadsereg főparancsnoki tisztét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: