2011-10-18 16:08:12• hírek • Kocsis Zoltán

Lesz fűtés a Kölcseyben, mégis borzolják a közhangulatot

Fotó: szatmár.ro archívum
Fotó: szatmár.ro archívum

Bár szokatlanul hosszúra és melegre sikeredett az idei ősz, október közepén azért a közelgő tél már kezdi kimutatni foga fehérét. Ez pedig a megszokottnál is kellemetlenebbül érinti mindazokat, akik a Kölcsey Ferenc Főgimnázium új épületében kénytelenek tölteni napjaikat, legyenek azok diákok vagy tanárok. Az elmúlt hét végén az RMDSZ Szatmár megyei képviselőinek, Erdei Istvánnak, Günthner Tibornak és Varga Attilának sikerült 900.000 lejes támogatást kilobbiznia, de ettől még nem lett hirtelen meleg az épületben.

Erre reagálván jelent meg kedd délután a legnépszerűbb közösségi portálon az alábbi felhívás, amely szerda délután tiltakozásra szólítja fel a diákokat. „Flashmob a hideg ellen! Kölcseysek, mindenki aki vacog az iskolában! Holnap 14:00-kor, mikor kiléptek az iskolából, tartsatok magasra egy A3-as papírlapot a következő szöveggel: "Gábor és Gyuszi, mikor jösztök fűteni?", olvasható a facebookon.

Mivel kíváncsiak voltunk az felszólításban szereplő két személy, azaz Kereskényi Gábor alpolgármester és Ilyés Gyula polgármester véleményére, mindkettejüket felhívtuk telefonon, akárcsak Pataki Enikőt, az intézmény igazgatóját.

„Egy negyven éves fűtésrendszerről van szó, amelyet ráadásul az elmúlt másfél évben nem használtak, a próbafűtéskor pedig be is bizonyosodott, hogy nem működőképes", kezdte Kereskényi. Az alpolgármester elmondta, hogy a kormány tartalékalapjából a három RMDSZ-es parlamenti képviselőnek sikerült kilobbiznia egy új rendszer felszerelésére szükséges pénzösszeget, ám a közbeszerzési eljárások procedurális előírásai miatt ez legjobb esetben is csak az év végére lesz működőképes.

„Ez nem azt jelenti, hogy addig ott akarjuk hagyni a gyerekeket a hidegben. Több alternatív megoldás is szóba került, nagy teljesítményű hőbefújókat próbálunk bevetni. Megértem a gyerekeket, ám néhány napot még bírjanak ki", mondta Kereskényi, „aki beteges figyelemfelkeltési mániának" nevezte a szerdai villámcsődület ötletét. „Egyesek politikai tőkét szeretnének szerezni a gyerekek bajaiból. Mi is tudjuk, hogy hideg van és keressük a megoldást. Mindenkit várunk, akinek jobb ötlete van".

„Az utcáról kiabálni a legkönnyebb! Tessék, mindenkit várunk a megoldással", jelntette ki Ilyés Gyula. A polgármester elmondta továbbá, hogy folyamatos harcok folynak a Kölcsey Ferenc Főgimnázium új épülete körül, „amelyek évek múlva sem csitulnak majd le". „Minden apró lépésért kínlódnunk kellett, egyesek most sem nézik jó szemmel, hogy egy román iskola helyére egy magyar került, mintha mi raktuk volna ki onnan az Unio iskolát", folytatta Ilyés, aki halvány utalást tett arra is, hogy a jelenlegi fűtésrendszer katasztrofális állapota nem függetleníthető az előző használótól és hogy bizony nem csak véletlenekről lehet szó.

A kémény új, a fűtésrendszer mégsem működik

„Az új fűtésrendszer kiépítésének dokumentációja már 90%-ban elkészült, ám a közbeszerzési eljárások körülményessége miatt ez legkorábban az év végére léphet működésbe". Ezek már Pataki Enikő szavai, aki elárulta, hogy „szeptemberben jeleztem a fűtési problémákat az önkormányzat felé és azóta a megoldást keressük közösen". Az igazgatónő elmondta, hogy a szülők segítségével már beszereztek egy nagy teljesítményű mobil hőbefúvót és hogy az iskola továbbiakat készül vásárolni. „A gond csak az, hogy egy kilenc ezer négyzetméter területű épületet nem könnyű felmelegíteni, ráadásul a villanyáram-hálózat is felújításra szorul", mondta.

Zárójelben jegyeznénk meg, figyelemre méltó, hogy egy olyan épületben, amely ugyan a katolikus egyház tulajdona, ám egy román iskola használta korábban, működésképtelenné vált a fűtésrendszer, tönkrement a villanyáram-hálózat, rossz állapotban vannak a nyílászárók. Egyedül a kantinban van működőképes fűtésrendszer - ezt az épületrészt pedig néhány héttel ezelőttig a város közgazdasági iskolája használta. Véletlen összefüggések vajon....?

„Tudom, hogy mindenki fázik, de sajnos vannak olyan kellemetlen szituációk az életben, amikhez alkalmazkodni kell", mondta Pataki Enikő. „Másutt és máskor is voltak gondok. Az egykori Zárda épületében voltak olyan termek, amelyeket nem tudtunk használni télen, míg a Kölcsey egykori épületének új szárnyában is voltak termek, ahol nem volt fűtés. Mégsem volt ekkora cirkusz. Mindenki legyen kicsit türelemmel, mert dolgozunk a megoldáson", zárta a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: