2015-11-28 10:14:56• hírek • MTI

Lemondott a PNL korrupcióval gyanúsított alelnöke

Lemondott a Nemzeti Liberális Pártban (PNL) betöltött alelnöki tisztségéről Ioan Oltean parlamenti képviselő, akit egy újabb kárpótlási visszaélés ügyében gyanúsít bűnrészességgel a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A korrupcióellenes ügyészség pénteken Ioan Oltean és Catalin Florin Teodorescu liberális képviselők előzetes letartóztatásához kérte a parlament hozzájárulását. Teodorescut hivatali visszaéléssel, Olteant befolyással való üzérkedéssel és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítja egy 2010-es kárpótlási ügy miatt.

A DNA közleménye szerint a két képviselő egy nem visszaszolgáltatható telek után kifizetett túlértékelt kárpótlás ügyében játszott fontos szerepet. A pitesti-i telek örökösei nyolcévi pereskedés után feladták a harcot a román állammal, és 2009-ben 750 ezer euróért eladták az örökösödési jogot egy vállalkozónak. A vállalkozó 2011-ben 108,9 millió lej kárpótlást kapott a telekért, melyet az ügyészség állítása szerint a valós ár ötszörösére értékelt fel egy értékbecslő. A 6,1 hektáros pitesti-i telek után kifizetett összeg a 2011-ben kifizetett kárpótlások negyedrészét tette ki.

Az ügyészség csütörtökön őrizetbe vette a kárpótlást elnyerő üzletembert, az értékbecslőt, valamint a kárpótlási bizottság három tagját. A DNA állítása szerint Ioan Oltean 600 ezer euró csúszópénzt kapott azért, hogy közbenjárjon a kárpótlási hivatal volt elnökénél a kifizetés ügyében. Catalin Florin Teodorescu képviselő a kárpótlási bizottság tagjaként segítette elő a túlértékelt telek utáni kárpótlás kifizetését.

Az ügyészség a közleményében kitér arra, hogy a kárpótlási bizottság három őrizetbe vett tagja a bizottság többi - más ügyekben már vád alá helyezett tagjával együtt - a törvények áthágásával hagyta jóvá a túlértékelt kárpótlási összeget. A bizottsági tagok között említi Markó Attilát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt parlamenti képviselőjét is, de nem tesz említést arról, hogy Markó Attila ellen újabb eljárást indított volna. A DNA szerint a túlértékelt kárpótlás kifizetése által az ügy gyanúsítottjai 87,2 millió lej kárt okoztak az államnak.

A Klaus Iohannist államfői székbe juttató Nemzeti Liberális Párt első alelnöke, Ludovic Orban kijelentette: pártja megszavazza a korrupcióellenes ügyészség kérését, és hozzájárul a liberális képviselők előzetes letartóztatásához.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: