2014-05-28 13:28:39• hírek • Szatmár.ro

Leleplezték a Kölcseyben az idei végzősök tablóját

Szerda délben leplezték le a Kölcsey Ferenc Főgimnázium első emeletén az idei végzősök tablóját.

A tizenkettedikesek többsége az iskola első emeleti folyosóján, a tanáritól nem messze tolongott szerda délben, ugyanis ekkor került sor a végzős osztályok közös tablójának a leleplezésére. Ezzel 45-re nőtt az iskola falára elhelyezett arcképes emlékek száma. Érdekesség, hogy a legrégebbi tabló a Szatmári 3-as számú Magyartannyelvű Fiúközépiskola 1954-1955-ös tanévben végzett diákjait ábrázolja - az akkor érettségizettek között volt Szilágyi Domokos költő is.

Az idei ballagók tablójának leleplezésén Téglás József magyartanár szólt a diákokhoz és tanárokhoz, emlékeztetve a tablóállítás múltjára és jelentőségére.

"Az emlékjel-hagyás az egy velünk született adottság, amelyik fellelhető az ősi barlangrajzoktól kezdődően egészen a nemrég letűnt diktatúrák mauzóleumaiban is. Ma is sajátos mozzanatai vannak az emlékjel-hagyásnak: van aki fát ültet, van aki emléktáblát avat vagy emlékoszlopot állít, s íme a tanintézményekre jellemző emlékállítási forma, az érettségi tabló készítése, illetve annak felavatása. Ez évszázados hagyományra visszatekintő szokás, már 1894-ben készült tabló, az első, amiről tudunk az az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen látható. Iskolánkban is több évtizedes hagyománya van a tablókészítésnek."

A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban megtartott avatóünnepség folytatásásban Sárándi Annamária szavalt, a rendezvény pedig a ballagók Gaudeamus-dalával ért véget.

Tablóavatás a Kölcseyben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: