2016-02-12 15:07:07• hírek • MTI

Lassult a román ipari termelés növekedése

Tavaly 2,7 százalékra lassult a román ipari termelés az előző évben jegyzett 6,1 százalékos növekedéshez képest.

A román statisztikai intézet pénteken közölte az ipar decemberi és tavaly egész éves teljesítményére vonatkozó adatokat. Az év utolsó hónapjában a román ipari termelés 11,8 százalékkal esett vissza novemberhez képest, ugyanakkor éves összevetésben 4 százalékos növekedést jegyeztek az előző év decemberéhez viszonyítva.

A tavalyi egész éves növekedés a feldolgozóiparnak köszönhető, amely 3,5 százalékkal bővült, a villamos-, hőenergia, valamint gáz termelés és szolgáltatás esetében 1,3 százalékos növekedést jegyeztek, ugyanakkor a kitermelőipar teljesítménye 12,5 százalékkal esett vissza.

A 2015-ös román GDP-növekedésben - amely 3,7 százalékos volt -, az ipari termelés lassulását részben az építőipar pótolta, amelynek termelési volumene tavaly 10,4 százalékkal nőtt, miután 2014-ben 6,7 százalékkal csökkent 2013-hoz képest.

A pénteken közzétett építőipari adatok szerint tavaly a generáljavítások volumene nőtt a legnagyobb mértékben, 31,8 százalékkal. A karbantartási munkálatok 13,3 százalékkal bővültek, az új építményeknél végzett munkálatok volumene 5,2 százalékkal emelkedett.

A román GDP-növekedésben fontos szerepe volt még a belföldi fogyasztásnak, hiszen a statisztikai intézet a múlt héten közölte, hogy a román kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly 8,9 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: