2015-01-28 19:23:09• hírek • Kocsis Zoltán

Lakásokat vásárolna a megyei tanács, az RMDSZ ellenzi

Heves vita alakult ki a fiatal orvosoknak szánt lakások körül szerdán a Szatmár Megyei Tanács idei első tanácsülésén. A megyei tanács vezetői ugyanis lakásokat vásárolnak erre a célra, az ellenzék viszont a bérlés mellett tört lándzsát.

„Igazi vadászat folyik a jó szakorvosokért, nekünk pedig vonzóvá kell tennünk Szatmár megyét. Mert a vadászidény már megkezdődött", magyarázta Adrian Stef tanácselnök az ülést követő sajtótájékoztatón, hogy miért kezdeményezi a szolgálati lakások megvásárlását. Ezeket addig használhatnák, folytatódott az indoklás, amíg az Országos Lakásügynökség (ANL) támogatásával meg nem épül a Csokonai (Tudor Vladimirescu) utca 7. szám alatt az orvosoknak szánt tömbház.

Magyarázata azonban nem győzte meg az ellenzéket. Kovács Máté, az RMDSZ-es frakció elnöke, valamint Stier Péter inkább a bérlést tartja célravezetőbbnek. „A bérlés sokkal gyorsabb, gazdaságosabb és rugalmasabb megoldás: akkor és annyi lakást tudnánk bérelni, amikor és amennyire éppen szükségünk van. Ezt a megoldást alkalmazza a városi tanács is például a sportolók esetében", támasztotta alá releváns példával is véleményét Kovács.

Horvat Alexandru szerint pedig el kellene gondolkodni a bérleti díj támogatásának lehetőségén, a törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a tanács biztosítsa a bérleti díjat vagy annak egy részét, a támogatás összege azonban nem haladhatja meg a házbér felét. Ezzel a megoldással - akárcsak a Kovács által javasolt bérléssel - ráadásul azt az igen kínos esetet is meg lehetne előzni, hogy egyeseknek jut lakás, másoknak pedig nem...

Draveczky Károly tanácsos pedig azt kifogásolta, hogy a tervezetben kevés konkrétum szerepel. Az ugyanis benne van, hogy 90.000 eurót szán erre a tanács, ám hogy ebből hány lakást kíván vásárolni, már nem.

„Ennyi pénzből legtöbb három lakást lehet vásárolni. Ha több az igénylő, miként döntöd el, ki kapja meg azt? Netán sorsolással?", tette fel a költői kérdést Kovács.

A sok pontatlanság láttán Stier Péter indítványozta a tervezet elhalasztását, ám ezt figyelmen kívül hagyva Stef megszavaztatta a tervezetet, amelyet azonban többen is - köztük Kovács és Stier nem fogadtak el.

Az ülés után Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ Szatmár megyei elnöke felhívta a sajtó figyelmét a procedurális szabálytalanságra - Stier halasztási indítványának figyelmen kívül hagyására -, az egész tervezetet komolytalannak nevezve. „Nem derül ki belőle, hány lakásról lenne szó, meddig használhatnák azt az orvosok vagy öröklakások lennének-e", fogalmazta meg aggályait Pataki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: