2015-03-27 11:56:36• hírek • Szatmar.ro

Kullancsveszély Szatmárnémetiben – sürgősen irtásra lenne szükség

Butka szerint sürgősen szükség lenne az irtás elkezdésére.

A legutóbbi városi tanácsülésen az egyebek pont keretében Butka Gergely RMDSZ-­es tanácsos jelezte, hogy rengeteg szatmári lakos panaszkodik a kullancsok nagy elterjedésére. Felhívta a figyelmet, hogy nagyon sürgősen szükség lenne ezeknek az irtására, egy átfogó rovarirtó­ akcióra, ugyanis már a töltésen vagy a parkokban sem érezheti magát biztonságban az ember a sok kellemetlenséget okozó apró vérszívók miatt.

Mivel már a polgármester nem volt a teremben, Marcela Papici alpolgármester tett ígéretet arra, hogy a kérést továbbítani fogja az illetékesek felé.

A Szatmár.ro Magyar Lórándot, az RMDSZ városi tanácsi frakcióvezetőjét állatorvosi minőségében kérdezte az ügyben. Magyartól megtudtuk: nem csak Szatmárnémetiben, hanem a megyében, sőt Erdélyben is komoly gondokat okoz a kullancsok folyamatosan növekvő száma. Az elszaporodásuk oka pedig az éghajlatváltozásban keresendő, hiszen az enyhe telek miatt kevés kullancs pusztul el.

„A kullancsok szaporodása egy biológiai ciklus alapján valósul meg. Az anyaállatok leteszik a petéiket, ebből lárvák lesznek, majd a kifejlett állatok. Ahhoz, hogy ez a ciklus megszakadjon, bizonyos hőmérsékleti körülményekre van szükség. A tanulmányok szerint ­10 és ­20 Celsius fokra lenne szükség legalább egy hónapon keresztül, de mifelénk mostanság nincs huzamosabb ideig ilyen hideg. A kullancsirtás leghatékonyabban egy speciális szerrel oldható meg, ami többe kerül, mint az átlagios rovarirtó szer, de ez nem lehet magyarázat arra, hogy a polgármesteri hivatal elhanyagolja ezt a problémát" ­ - mondta Magyar.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: