2011-11-09 08:18:32• hírek • Szatmár.ro

Kronborg, a turisták kedvenc kastélya

Dánia fővárosától északra található Európa egyik legjelentősebb reneszánsz kastélya. Kecses, aranyozott sisakban csúcsosodó tornyai rengeteg turistát vonzanak évről évre.

A kastély története az 1420-as évre nyúlik vissza, amikor VII. Erik építette a Krogen nevű erődöt. A király vámot vetett ki az Oresundon áthaladó hajókra, és ennek nyomatékosítására erődítményt emelt. II. Frigyes az épületegyüttest átépítette egy Európa-szerte egyedülálló reneszánsz kastéllyá, majd átneveztette Kronborgra - áll a Wikipédián.

A kastély évszázadokon át szolgált királyi palotaként, majd nagy része tűz martalékává vált, de sikerült újra felújítani. Jelenleg múzeumként működik és rengeteg turistát vonz évről évre. Kronborg 2000 óta a Világörökség része.

A vár hírnevét főként két nagy mondabeli alak őrzi. Egyikük William Shakespeare tragédiájának címadó hőse, Hamlet dán királyfi. A másik legendás hős pedig Dán Holger, Nagy Károly tizenkét előkelő lovagtársának egyike, aki állítólag száz évig él Avalonon a varázslónő Morgan le Fay-el, mielőtt visszatért volna az udvarba.

Mivel az angolok a várat általában Dánia legismertebb építményének tartották, nem meglepő, hogy Shakespeare ebbe a környezetbe helyezte drámáját, melynek valós események szolgáltak alapjául. Saxo Grammaticus dán történetíró latin nyelven örökítette meg Dánia történelmét a 12. században. Shakespeare-t ennek egy kicsi fejezete ihlette műve megírására.

Az erőd titokzatos látványa és különleges környezete nem csak a turistákra, de a helyiekre is nagy hatással van. A 18. század vége felé egy különös kertet is kialakítottak a környéken, melyben a elsétálhattak a Mennybéli királysághoz, útközben egy remetelak és egy törött oszloppal jelölt jelképes sír mellett haladva el. A kert Hamlet kertje, a sír pedig Hamlet sírja néven vált ismertté. Bár a kert ma már nincs nyitva a látogatók előtt, a legtöbb útikalauz továbbra is ajánlja a sétát. A 280 éves hagyományt folytatva a kastély udvarán mindig előadják Shakespeare Hamlettjét.

Kronborg ma kereskedelmi és hajózási múzeumnak ad otthont, de régi a erődítményekből maradt várfal, a kikötő hangulatos utcácskái és maga a kastély látványa mindig vonzza a turistákat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: