2011-09-17 17:05:21• hírek • Póti Orsolya

Közösen nyitották meg az új tanévet a református iskolák

Hat erdélyi és három királyhágómelléki református iskola képviselői - vezetői, oktatói és segédlelkészei - találkoztak szeptember 16-án Szatmárnémetiben a Református Kollégiumok Országos Tanévnyitó ünnepségének alkalmából. Az esemény hálaadó istentisztelettel kezdődött a Láncos-templomban, majd a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban folytatódtak a programok.

Az elmúlt húsz évben a több mint ötszáz erdélyi református iskola közül mindössze kilencet sikerült helyreállítani. Ennek a kilenc református iskolának a képviselői találkoztak szeptember 16-án, és közösen adtak hálát azért, hogy sikerült megküzdeniük az előítéletekkel és támadásokkal. A Láncos-templomban megtartott istentisztelettel kezdődött a református iskolák országos tanévnyitó ünnepsége, melyen Tőkés László hirdetett igét.

A lelkipásztor János Jelenések könyve harmadik részéből olvasott, és ezt magyarázva kifejtette nem szabad elfeledkezni arról, hogy a magyar oktatásügy és az egyházi oktatásügy még nincs a legjobb szinten. „Meg kell látnunk a helyzetet, meg kell hallanunk az igét, és meg kell szívlelnünk a helyzetet, amit láttunk és hallottunk. Meg kell becsülnünk minden elért sikert, de nem szabad ámítanunk sem önmagunkat, sem mást. Hiszen koránt sem állíthatjuk, hogy túl vagyunk a munka nehezén. Sokan közönyösen néznek minket, és pont ez a közöny a legnagyobb ellenségünk." - magyarázta Tőkés.

A továbbiakban Korda Zoltán lelkipásztor Isten szeretetéről beszélt, majd Szilágyi Éva, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket.

Az igazgatónő a tanintézményről, valamint ennek rendszeréről és működésének alapelveiről is megosztott néhány gondolatot a jelenlévőkkel. „Igyekszünk diákjainkat jól képzett, szellemes felnőtté nevelni, és igyekszünk a tanulók hitbéli elmélyülését is segíteni. A személyiség és a közösségfejlesztés iskolánk célja. Az elmúlt néhány évben iskolánknak sikerült egy pedagógusgenerációt kinevelni: összesen kilenc olyan pedagógus tanít nálunk, akik ugyanezt a gimnáziumot látogatták." - mondta el Szilágyi Éva.

A köszöntőbeszédeket követően a Szatmári Református Egyházmegye Lelkészkórusának és a Gimnázium Gyermekkórusának ünnepi koncertjére került sor. Az istentisztelet után a programok a Református Gimnáziumban folytatódtak: érdekes könyvbemutatókat hallgathattak az érdeklődők, valamint előadást tartottak a szatmári gimnázium épületének történetéről, és az intézmény működésének alapelveit. A szombati nap az igazgatók és vallástanárok tanácskozásával zárult.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: