2014-04-21 12:20:42• hírek • Markovics Annamária/ MTI

Iparosítás és korrupció elleni harc a föbb feladatok új szerb kormány számára

Az ország pénzügyi helyzetének stabilizálására, az állami vállalatok működésének módosítására, az iparosításra, a foglalkoztatásra, a korrupció ellenes harcra és az európai uniós tárgyalásokra kell összpontosítani az Aleksandar Vucic vezette új szerb kormány első intézkedései között - hangsúlyozták politikai és gazdasági elemzők a Blic című szerbiai napilap hétfői cikke szerint.

Ljubodrag Savic gazdasági szakértő az egyik legfontosabb feladatnak az ipar fejlesztését nevezte. "Amennyiben a Fiathoz hasonló nagy gyárat nyitnánk, amely élelmiszert gyártana, s amire megvannak a feltételeink, sok embernek tudnánk munkát biztosítani" - fogalmazott. Hozzátette: emellett a mezőgazdasági gépipart is fel lehetne újítani, s ezzel a falvak is fejlődni tudnának. Szerinte a mezőgazdasági szektort kellene a leginkább támogatni.

Savic arra is emlékeztetett, hogy Szerbiában mintegy 750 ezren dolgoznak a közszférában, ez a szám azonban nem haladhatná meg a félmilliót. "Nem azt mondom, hogy el kell őket bocsátani, de abban sem hiszek, hogy lassan átkerülnek majd a magánszektorba" - fűzte hozzá.

Dejan Vuk Stankovic politikai elemző szerint a gazdaság fejlesztésével párhuzamosan az európai uniós tárgyalásokra is összpontosítania kellene a Vucic-kabinetnek. "A tárgyalásokat minél hamarabb folytatni kell, és minél sikeresebben lezárni, hogy folytatódhasson az európai integráció" - magyarázta. Úgy vélte, hogy a gazdasági reformok megkezdése után a nyugdíjak csökkentése is napirendre kerülhet. Emlékeztetett arra, hogy a leendő miniszterelnök azt mondta, nem lesz nyugdíjcsökkenés, de "a szükség törvény bont" - fogalmazott a politikai szakértő a Blicnek.

Az új szerb kormány vasárnap alakul meg, ezt követően indulhatnak a bejelentett reformok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: