2015-09-22 15:32:18• hírek • Kocsis Zoltán

Saját polgármester-jelöltet állítana a Német Demokrata Fórum

Elveszítheti legfontosabb stratégiai partnerét a jövő évi helyhatósági választás előtt az RMDSZ, a Német Demokrata Fórum ugyanis kilátásba helyezte, hogy 25 év együttműködés után külön utakon indul el és önálló polgármesterjelölteket állít Szatmár megye azon településein, ahol jelentősebb német kisebbség él. Többek között Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Tasnádon is!

Ezt Kaiser Stefan, az NDF regionális szervezetének alelnöke, a megyei szervezet politikai elnöke jelentette be kedden megtartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a végső döntést azt követően hozzák meg, hogy kiértékelik a jövő héten útjára induló közvélemény-kutatást. Ennek keretében ezer személy véleményét kérik majd ki.

Kaiser emlékeztetett arra, hogy az NDF eddig is aktív szerepet vállalt a Szatmár megyei politikai életben és közigazgatásban, hisz a szervezet színeiben jelenleg hét polgármester, ugyanannyi alpolgármester és 38 saját tanácsos tevékenykedik, míg több településen tagjaik az RMDSZ-listáján bejutva fejtik ki tevékenységüket a helyi tanácsokban. Többek között a Szatmárnémeti Városi Tanácsban egy, a Szatmár Megyei Tanácsban két NDF-tag kap szerepet az RMDSZ színeiben.

„Mindezeket figyelembe véve, továbbá szem előtt tartva, hogy az NDF eddig is élen járt Szatmár megye gazdaságának promoválásában, úgy gondoljuk, eljött az ideje annak, hogy a 2016-os választásokon saját jelölteket indítsunk. Az NDF rendelkezik olyan tisztességes, kompetens és tapasztalt tagokkal, akik el tudnák látni Szatmárnémeti vezetését, természetesen a lakosság érdekeit szem előtt tartva", jelentette ki Kaiser.

A jelenlegi megyei tanácsos ismertette is azon három személy nevét, akik Szatmárnémeti polgármesteri tisztségéért harcba szállnának: Leitner János korábbi városi tanácsos, az NDF megyei szervezetének elnöke, Ressler Stefan ügyvéd, a megyei szervezet alelnöke, illetve Josef Hölczli, az NDF szatmárnémeti szervezetének elnöke, korábbi megyei tanácsos.

Leitner nem titkolta azt sem, az NDF jelenleg is tárgyalásokat folytat az esetleges együttműködésről két politikai szervezettel is: az RMDSZ-szel és a Nemzeti Liberális Párttal. Azt is elárulta, hogy az NDF három dolgot kér tárgyalópartnereitől. Egyrészt, ahol jelenleg fórumos a polgármester, ott az együttműködő fél ne állítson másik jelöltet. Másrészt, azokon a településeken, ahol jelenleg egyik fél sem rendelkezik polgármesterrel, közvélemény-kutatás döntsön arról, melyik párt állítson jelöltet. Harmadrészt pedig együttműködés esetén az NDF-nek „nagyobb szava" legyen a koalíción belül.

„A romániai társadalom kellően érett ahhoz, hogy ne pusztán etnikai alapon, hanem kompetenciák, rátermettség alapján szavazzon egy választáson", jelentette ki Ressler. Szerinte bizonyíték erre a 2014-es államelnök-választás, amikor is egy etnikai kisebbséghez tartozó jelölt, az erdélyi száz Klaus Johannis nyert. „Szatmárnémeti az elmúlt tíz évben alaposan elmaradt a környező megyeszékhelyek mögött. A következő periódusban nem csak sajtóbotrányokat, hanem megvalósításokat és reális előrelépéseket akarnak az emberek. Olyan új beruházókra van szükségünk, amelyek olyan új munkahelyeket teremtenek, amit tisztességesen meg is fizetnek", tette hozzá Ressler, aki szerint „képtelenség nem látni az ok-okozati összefüggést Nagyszeben fejlődése és Johannis polgármesteri tevékenysége között".

Az NDF esetleges szatmárnémeti polgármesterjelöltjei

Hölczli emlékeztetett arra, hogy az NDF az elmúlt negyedszáz évben élen járt a gazdaságserkentő tevékenységek, a szakmai képzés terén olyan szervezetek révén, mint a Kisiparosok Kamarája vagy a Német-Román Gazdasági Együttműködés.

Leitner abbéli reményének adott hangot, hogy szűk egy hónap múlva elkészül a közvélemény-kutatás kiértékelése. „Egy biztos: ha úgy döntünk, hogy külön utakon indulunk el, akkor külön listát állítunk mindenhol: a megyében, Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Tasnádon", szögezte le.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: