2013-11-08 18:03:04• hírek • Kocsis Zoltán

Környezetvédelmi látogatás az ország legnagyobb napelemparkjában

A Szatmár.ro elsőként számolt be július utolsó napján arról, hogy az ország legnagyobb, világviszonylatban pedig a hetedik legnagyobb napelempark épül Szatmár megyében, Sárközújlak és Gombáspuszta között. Azóta az építkezési munkálatok nagyjából véget értek, a munkások nagy része is elment már. Pénteken viszont a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai látogatták meg a parkot amolyan ismeretszerző kiránduláson.

A 145 hektáron elterülő parkban 250.000 fotocella termel majd annyi áramot, amely közel hatvanezer átlagos család fogyasztását fedezi. A megtermelt áramot természetesen átveszi az országos szolgáltató. Az spanyol beruházók már megkötötték a szerződést az Electricával, jelenleg a próbaüzem zajlik.

Az ügynökség munkatársai megtudhatták, hogy a gyártó garanciája szerint a napelemek kb. két évig teljesítenek 100%-os szinten, ám ezt követően sem csökkennek 80% alá. Az élettartamuk nagyjából 15 év, a közel 65 millió eurós beruházás pedig a tervek szerint olyan tíz év alatt térülhet meg.

Szatmár megyében jelen pillanatban negyven napelempark létezik a megvalósítás valamilyen stádiumában. Ezek közül 36 megkapta már az ügynökség jóváhagyását, kilenc pedig már működik is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: