2016-11-30 09:03:43• hírek • Szatmár.ro

Körforgalmakat, gyalogátkelőket javasoltak az olvasóink

Ne fogd vissza magad, ha jó ötleted van, küldd el nekünk és nyerhetsz is!

A Szatmár.ro és az Auto Check Center (ACC) szervizhálózat közös akciójának keretében bárki javaslatot tehet Szatmárnémeti közlekedésének módosítására. Ezeket a közlekedésbiztonsági szakemberek is látni fogják, a legátgondoltabb ötleteket pedig gyakorlatba is ültetik! A javaslatokért mindenki kisebb ajándékot kap, és hetente egy-egy nagyobb meglepetést is kisorsolunk! A javaslatok nem csak a Szatmár.ro-n jelennek meg, hanem a legjobb és megvalósítható ötleteket gyakorlatba is fogják ültetni - erről Maskulik Csaba, Szatmárnémeti Közlekedésbiztonsági Bizottságának tagja biztosította hírportálunkat.

A javaslatokat a szatmar@szatmar.ro email címre várjuk. Akciónk három héten keresztül tart, a hét folyamán beérkezett javaslatokat jövő szerdán tesszük majd közzé, és ekkor hirdetjük ki a hét nyertesét is. Ne feledd, minden javaslatot tevőt egy-egy kisebb ACC-s ajándékkal jutalmazunk, szerdánként pedig egy nagyobb ajándékcsomag talál majd gazdára!

Az ACC által felajánlott ajándékok: az első héten minden hasznos észrevételt beküldő olvasót egy bögrével jutalmazunk, emellett pedig az első, a második és a harmadik hét végén három-három különdíjat is kisorsolunk: 1. Egy határidőnaplót és termoszt tartalmazó csomagot. 2. Egy falinaptárat és egy karácsonyi gyertyákat tartalmazó csomagot. 3. Egy asztali naptárat és egy asztali fenyő alakú dekorációt. A második héten névjegykártyatartót, a harmadik héten pedig egy ablaktörlőt ér minden hasznos észrevétel.

Az első héten több mint húsz javaslattevő küldött nekünk levelet, ők az egy-egy ACC-s bögrét a Szamár.ro szerkesztőségében vehetik át a Fragilor utca 1. szám alatt (akkor is, ha javaslatuk még nem jelent meg) december 6-án és 7-én 11 és 12, illetve 16 és 17 óra között. Ugyancsak szerkesztőségünkben vehetik át a nyereményüket azok, akiknek a sorsoláson kedvezett a szerencse - Balogh Róbert, Nagy Zsolt és Kovács Levente egy-egy határidőnaplót és termoszt tartalmazó csomagnak örülhetnek. A nyeremények átvételéhez kérjük a személyi igazolványt felmutatni.

Következzenek akkor az újabb javaslatok!

Király Csongor javaslata:
A Nagypiac környékén, a Golescu hídról jövet, van két sáv ami mehet egyenesen a Nagypiac irányába, nem elég hogy hirtelen egy sáv lesz, még jobb oldalról érkező autósok folyamatosan besorolnak, így lesz két sávból (tulajdonképpen háromból) egy sáv.



És a tulajdonképpeni probléma:


Megoldási javaslatok:
1. Miért van két sáv a híd felől, lehetne csak egy, ha már úgyis csak egy sávban lehet továbbhaladni, az elhanyagolt, virág nélküli ágyás megnagyobbításával lehetne szűkíteni egyre.
2. Ha már van két sávunk, tulajdonképpen hármat vezetünk rá, akkor folytatódjon a két sáv és megint az autók parkolását tessék ésszerűsíteni!
Egyébként ha már itt vagyunk a Nagypiacnál, finoman szólva érdekes az úttest csíkozása, csupán este, piaczárás után van értelme a  középre festett csíknak, amely kijelöli és elválasztja a fantom két sávot, ami tulajdonképpen egy, Szóval jó lenne eldönteni a piac mindkét oldalán hány sávunk van, a parkolást annak függvényében kialakítani, esteleg a járdákból csippentve egy keveset ahol szűkület van a keresztmetszetben.


Kőrösi Imola javaslatai:

A Nicolae Golescu utca, Al Capone motel és piacot összekötő gyalogátkelő mindkét oldalához parkolást akadályozó oszlopok elhelyezését javaslom, mivel a gyalogosok takarásból bukkannak fel és szinte már a gyalogátkelő közepén járnak mire észlelhetőek. Gyalogosként és autóvezetőként is ez a tapasztalatom.

A kerékpározók nevében is lenne egy javaslatom:

Az egyirányú utcákba való behajtás engedélyezése kerékpárosok számára ellenkező irányból. Természetesen ezt a lehetőséget kiegészitő táblával kellene jelezni és esetleg leválasztani a jobb szélen egy kerékpársávot. Ez lehetővé tenné, hogy a kerékpárosok ne kényszerüljenek indokolatlan kerülőkre esetleg sokkal forgalmasabb utakon, ahol veszélyeztetve lennének a forgalom miatt kerékpársáv hiányában. Pl. Pelikán utcába való behajtás a Mátyás Király utcáról. De számtalan ilyen összekötö kisutca van még, ahol ez gyakorlatba ültethető.


Kőrösi Gergő javaslata:

A Golescu híd jobb oldali hídfőjénél található gyalogátkelő (a Pláza előtt, a Martirilor Deportati és Nicolae Golescu utcák vége) elé kellene fekvőrendőröket elhelyezni mindkét irányban, hogy a hídról leszáguldó autókat lassításra késztessék. A nagypiac irányából érkezőket szintén nem árt lassítani kicsit, mert nagyon sokszor az Pláza előtt parkoló autók miatt  a gyalogosok takarásból lépnek az úttestre. Ide esetleg parkolást akadályozó oszlopokat javasolnék.


Adrian Pop javaslata:

Lehetne  ide  helyezni egy  gombnyomásos jelzőlámpát. Hét közben nagyon veszélyes átmenni az iskola felé mert a Magyar utca nagyon forgalmas és sok gépjármű vezető nem is lassít.

Kovács R. Levente javaslata:

Mivel a Decebal hídról lejövő és balra forduló forgalom nagyon nagy része a 17-es és a Carpati lakónegyedekbe megy, a hídról lejövő forgalmat két sávban végigvezetném a Closca-n egészen a körforgalomig, ott pedig a Rosetti utcát egyirányúsítva tovább a vasúti átkelőn (ez feltételezné ennek a modernizálását is, hogy ne kelljen annyit várni a pirosnál), itt a forgalom ketté oszlik, akik a Soarelui és 17-es környékére mennek azok tovább mehetnek a Billa irányába, a többiek pedig a Cerbului-ra, ez ugyancsak egyirányúsítva egészen a Vulturului utcai kereszteződésig, itt pedig megint eloszlik a forgalom a Vulturului utcára és tovább a Zefirului utcára. A Cerbului-ról a Santierului utca is elvezetné a forgalom egy részét a Carpati 1 felé, ez viszont meg kell maradjon kétirányúnak. Azt is megkockáztatnám, hogy egy utcát nyitni a Cerbului és a Lucian Blaga között valahol az Unio területén keresztül, ennek nagy része úgy sincs használatban.

A Lucian Blagaról jövő forgalmat pedig a George Boitor Parktól három sávban vinném tovább, bal sáv balra és előre, középső sáv előre és fel a hídra, jobb sáv fel a hídra. A Zimbrului utcai feljárónak a hídra pedig csinálnék egy rendes felvezető sávot.

Nagyon sok nagyvárosban, rengeteg ilyen helyzet van, ahol akár négysávos utakat is egyirányúsítottak, lásd Kolozsvár és Nagyvárad a közelben.


Tempfli István javaslata:

A közlekedés gördülékenyebbé és biztonságosabbá tevése érdekében javasolnám, hogy körforgalmat alakítsanak ki az Ilarie Chendi (Nyár utca) és a Rodnei (Magyar utca) kereszteződésében.


Kalmár Gyula javaslata:

A Muncii és az Astronautilor útkereszteződés kapcsán (16-os lakótelep) lenne egy javaslatom. Szomorú tapasztalat, hogy ebben az útkereszteződésben rengeteg a baleset, volt olyan, hogy heti rendszerességgel, volt itt komolyabb ütközés/koccanás. (egy példa a mellékelt fotó, melyen látható, hogy a Muncii-ról érkező autó, nem állt meg a STOP táblánál, oldalból nekiment a szabályosan haladó autónak, mely az Astronautilor-on közlekedett és egyik gépjármű a járdán állt meg, a másik pedig kiütött egy útmenti kisebb fát)



A csatolt google streetview-s fotón (bár 2012-es a fotó, gyakorlatilag semmi sem változott) jól látható, hogy a STOP tábla a kereszteződéshez képest jó pár méterrel visszább van, így ha valaki is szabályosan akar közlekedni, előbb meg kell álljon a jelzővel egyvonalban, majd újra meg kell álljon az útkereszteződés bejáratánál, ahonnan már tényleg látni, hogy jön-e autó az Astronautilor-ról. (Ez mondjuk a kisebb gond). A nagyobbik proléma az, hogy meggyőződésem, hogy azok akik "elfelejtenek" megállni a STOP táblánál, ezt nem szándékosan és nem teljes felelőtlenségből teszik, mivel elég gyakori itt a baleset, véleményem szerint a STOP tábla hatékonyságát fontos lenne segíteni egyéb eszközök használatával is. Például, előtte 50m-rel STOP táblára figyelmeztető jelzőtábla, vagy fekvőrendőr, illetve bármilyen más törvényes esköz arra, ami esetlegesen az úttesten hivja fel annak az autósnak a figyelmét aki a tábla jelzését valamilyen okból elmulasztja.



Természetesen nem tehetünk minden olyan útkereszteződésbe fekvőrendőrt például, ahol STOP vagy elsőbbségadás kötelező jelző van, de valamiért ez az útkereszteződés sokkal veszélyesebb mint más hasonlók pl. a 16-os negyedben, ezért úgy gondolom, hogy itt esetenként kevés az az egy jelző önmagában. (Mellesleg a 16-osban ez az egyetlen útkereszteződés, ahol a Károlyi úttal párhuzamos főbb utcán (Muncii és Sanatatii) elsőbbséget kell adni és az út egyenesen folytatódik tovább, így aki nem ismeri a környéket és logikusan gondolkodik, aszerint az a STOP tábla valóban nem ezen az utcán kellene legyen, hanem az Astronautilor-on.


Kui Rita javaslata:

Többgyerekes anyukaként reggel iskolába rohanva bosszankodunk, hogy a központ felől a Kölcsey felé igyekezve (de az Eminescus diákok pont úgy szembesülnek vele, sőt a Hámba igyekező, az úttest másik oldalán leparkoló szülők is)  egy nagy kerülőt kell tennünk a püspöki palotán túl a Poliklinikáig az átjáróig, hogy onnan aztán visszajöjjünk. Nagyon hiányzik egy gyalogátkelő a Püspöki palota elé.


Bauer Márk javaslata:

Ha már adott a lehetőség én is javaslatot tennék a Corvinilor és a Sugárút (Bulevardul Traian) kereszteződéséhez. Főképp azoknak nehéz itt a közlekedés, akik a Corvinilorról térnének fel a központ felé - ez szinte lehetetlen. Elég nagy itt a forgalom és szinte csak akkor lehet betérni, ha gyalogos megy át a zebrán és ha a központ felől nem jön semmi. A javaslatom egy körforgalom kialakítása lenne, ami véleményem szerint megkönnyítené mindenki számára a közlekedést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: