2016-02-08 16:50:42• hírek • Szatmar.ro

Konferencia a darázsgarázsokról

Február 6. és 7. között zajlott Szatmárnémetiben az a rovartani és természetvédelmi konferencia, melyet az E-Consult Egyesület Szatmárnémeti szervezett a Rovartanya - egy gazdaságos és környezetbarát módszer a fenntartható földművelésért" elnevezésű projektje keretében.

A résztvevőknek az egyesület elnöke, dr. Sike Tamás és Koczán Levente projektmenedzser mutatta be az eddigi tevékenységeket és eredményeket, említést téve a projekt lebonyolítása során tapasztalt nehézségekről is. László Zoltán entomológus, az egyesület szakértője a terepen végzett kutatásokat részletezve elmondta, hogy a kihelyezett rovartanyákat nagy számban foglalták el a célfajok egyedei, így az akció sikeresnek mondható. A projekt tudományos jelentőségét hangsúlyozza az a tény, hogy több ritka faj is megtelepedett ezekben a mesterséges menedékekben. A meghívott szakértők beszámoltak más, rovarokkal kapcsolatos természetvédelmi kezdeményezésekről, illetve olyan tudományos eredményekről, melyek segítik az érintett problémák megoldását.

A találkozó második napján a szakértők egy tanulmányi kiránduláson vettek részt. Itt alkalom nyílt a kihelyezett rovartanyákat megtekinteni. Az ország több régiójából és külföldről érkezett kutatók, természetvédelmi szakemberek, érdekelt civilszervezetek képviselői számára a vendéglátók bemutatták, milyen anyagokból készült a beporzó és a ragadozó rovarok védelmét szolgáló szerkezet.

A kirándulást egy munkamegbeszélés követte, mely során a projekt eredményeit részletesen kielemezték, és megvitatták, hogyan lehetne ezeket a tevékenységeket folytatni, illetve kiterjeszteni az ország más régióira is.

A „Rovartanya - egy gazdaságos és környezetbarát módszer a fenntartható földművelésért" egy új, Romániában először bemutatkozó kezdeményezés, amelynek célja az agrár-ökoszisztémák pusztulásának mérséklése, az élőhelyek megőrzése a beporzó- és ragadozó rovarfajok aktív védelmével és fenntartható módszerek népszerűsítésével. Az E-Consult Egyesület Szatmárnémeti projektjének keretében 40 településen építettek mesterséges menedéket a mezőgazdaság számára is hasznos beporzó és ragadozó rovarok számára.

Bővebb információ a projektről az alábbi címen találhat az érdeklődő: http://ecoedu.ro/darazsgarazs.

Az E-Consult Egyesület Szatmárnémeti projektjének megvalósítását a Civil Támogatási Alap a Norvégia, Izland és Liechtenstein által támogatott EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 részeként 73 974 euróval támogatja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: