2011-07-18 10:19:10• hírek • Póti Orsolya

Szobrász-házaspár kiállítása

A finn születésű Sirpa Ihanus és a magyarországi Bíró Lajos szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás július 19-én a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén, a Vécsey-házban.

Két nagyszerű szobrász hozza el néhány alkotását Szatmárnémetibe, amelyből kedd este 18 órától tárlat nyílik. A finn születésű Sirpa Hannele Ihanus, 1987 óta él és alkot Magyarországon, pontosabban Mátészalkán. Monumentális szobrászati tevékenysége mellett leginkább kisplasztikákkal jelentkezik.

Elvont struktúrákat és formavilágot tükröző szobrászatára a viking művészet hatott. Bronz tárgyai sajátos harmóniát sugároznak. Az "Oroszlán díszkút" című alkotása 1994-ben került ajándékként Mátészalka közterére, de még számos közösségi alkotásai fedezhetőek fel Magyarország városaiban és Finnországban is.

Sipra tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Papír Művészeti Társaságnak és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének. Fával és bronzzal egyaránt dolgozik.

Férje, a csengeri születésű Bíró Lajos realista szobrász, alkotásai főként társadalmi lények, így a szobrászat teljes skáláján alkot. Készít érmet, kisplasztikákat és főként közösségi szobrokat. Az ő munkája a mátészalkai Kálvin szobor, valamint a Puttós díszkút, de műremekei megtalálhatóak Nyírbátor, Budapest, Tyukod, Fehérgyarmat és Nyíregyháza közterein is.

A szobrász-házaspár jelenleg Mátészalkán él és alkot.


Bíró Lajos alkotása, a Puttó díszkút
Bíró Lajos alkotása: Puttós díszkút


Sirpa Ihanus alkotása: Oroszlán díszkút
Sirpa Ihanus alkotása: Oroszlán díszkút


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: