2016-01-29 16:19:14• hírek • Szatmár.ro

Kölcsön a repülőtérnek - május végéig kell befejezzék a felújítást és bővítést

Megszavazták a Szatmár Megyei Tanács tagjai, hogy egy nagy összegű kölcsönt vegyenek fel a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér számára, hogy befejeződhessen a felújítás. Úgy tűnik ugyanis, hogy a projektet továbbra is támogatni fogja az EU és amennyiben időben lezárul a munka, a pénzt visszakapja a megyei önkormányzat.

A repülőtér rehabilitálásának terveit már 2011-ben elkezdték készíteni, hogy a pénzügyi támogatási forrás megtalálásakor azonnal lépni tudjanak. Az európai alapok minisztere aztán 2015 októberében írta alá Szatmárnémetiben a támogatásról szóló szerződést és a munka megkezdődhetett. Szerencse, hogy a Szatmár Megyei Tanács már az aláírást megelőzően befejezte a munkálatok elvégzéséről szóló közbeszerzési eljárást, így ezzel már nem veszítettek időt, azonban így is csak a munka felét sikerült elvégezni.

Nagy valószínűséggel a szatmári reptér felújítása bekerül azok közé a projektek közé, amelyek meghosszabbítását kéri az európai alapok minisztériuma az EU-tól. Az eljárás lényege, hogy a 2015 végén megtartott zárókonferenciát követően a munkálatokat befejezhetik legkésőbb május végéig, az Európai Unió pedig visszatétítheti a befektetett pénzt és így nem vész el a támogatásként eddig kapott összeg.

A Szatmár Megyei Tanács pénteki ülésén a tanácsosok meg is szavazták, hogy egy 15 millió lejes kölcsönt vegyenek fel a munka befejezésére, ám egy kitételt tett a költségvetési bizottság: a repülőtérnek rendszeresen, hetente jelentést kell adnia arról, hogy állnak a munkálatok, a kivitelező tartani tudja-e a ritmust, és ha késlekedés van, az miből adódott. Az időjárásra való tekintettel a kivitelező február elejétől kezd majd dolgozni, a munka nagy részéhez viszont melegebb, márciusi időjárásra lenne szükség.

A tanácsülésen részt vett Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSz elnöke is. Ő az egyebek-pontnál szólt hozzá a témához.

"A repülőtér bővítése és modernizálása egy nagyon fontos pont Szatmár megye fejlődésében. Mindent meg fogok tenni a kollégákkal együtt Bukarestben, hogy a projekt felkerüljön a minisztérium meghosszabbítható projektjeit tartalmazó listájára. Ha ugyanis ez nem sikerül, akkor a megye költségvetésében igen nagy űr keletkezik, ami a második félévben komoly gondokat okozhat majd" - mondta Pataki.

Adrian Stef megköszönte a szenátor jelenlétét és támogatását a repülőtér ügyével kapcsolatban.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: