2014-06-03 11:11:18• hírek • MTI

Kölcseysek olümposzi kalandja

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium IX. A osztályos csoportja első, a X. B és X. D osztályok csoportja harmadik lett a budapesti Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye által tizenkettedik alkalommal megszervezett "Olymposi kaland" elnevezésű vetélkedőn.

A vetélkedőt általános és középiskolák 5-7., illetve 8-10. évfolyamos diákjai számára hirdették meg és célja az volt, hogy a résztvevő diákok játékos formában ismerjék meg az olümposzi istenek világát, akik az egyik reggel rejtélyes módon a hegyen ébredő főhős útját segítették a továbbiakban. Mindeközben a mai kultúra és az antik görög hagyomány kapcsolódási pontjaira is fény derült.

A 2013 szeptemberétől 2014 áprilisáig tartó időtartam alatt a 186 benevezett csapat négy feladatlap megoldására és egy pályamű elkészítésére vállalkozott. A korszakot feldolgozó változatos feladatokat tartalmazó feladatlapokat a vetélkedő honlapjáról lehetett letölteni, megoldásukra fordulónként négy hét állt a csapatok rendelkezésére. A diákoknak a feladatlapok kitöltése mellett a pályázati időszak végére egy metopét (festett templomdíszítő elemet) kellett elkészíteniük a görög művészet stílusjegyeihez igazodva. Az elkészítendő metopé megtervezéséhez a feladatlapok kitöltése során megszerzett ismeretek nagy segítséget nyújtottak.

A beküldött pályaművek bírálatát négytagú zsűri végezte. A vetélkedő szervezőinek célja ezzel az volt, hogy a metopék elbírálásánál minél több nézőpont érvényesüljön és minél több lehetséges aspektusból értékeljék. A pályaművek megalkotása a diákoktól nagy munkát igényelt, sokféle tudás, képesség mozgósítását követelte meg, így ennek megfelelően a kész mű értékelése is sokrétű szempontrendszer alapján történt. A zsűri tagjai voltak: Bárd Johanna grafikusművész, Lakatos Szilvia régész, László Zsófia művészettörténész, múzeumpedagógus és Nagy Árpád Miklós, a Szépművészeti Múzeum Antik Osztályának vezetője, régész. A legjobb pályaművekből készült kiállítás ünnepélyes megnyitója 2014 júniusában lesz a Szépművészeti Múzeumban.

Kölcseys diákok Budapesten

A kölcseys diákok tárgyjtutalomban részesültek és május 31-én egy napra vendégül látták őket a verseny szervezői a múzeumban. Itt játékos feladatok révén alaposan megismerték a múzeum antik gyűjteményét, majd különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettek részt: mécseseket készítettek agyagból és a textilnyomásba is belekóstoltak, azaz görög motívumokat vittek fel nyomódúc segítségével fehér pólókra.

A Szépművészeti Múzeum által évek óta szervezett múzeumpedagógiai foglalkozások a neveléstudomány új ágaként egyre nagyobb teret kapnak. Ennek az oktatási módszernek az a célja, hogy a múzeumot közelebb hozza az oktatási intézményekhez. Művelői azt szeretnék elérni, hogy a múzeum mindennapos tanulási környezetté váljon, hogy gazdag kínálatával egy másféle tanulási módra is megtanítsa a fiatalokat. A múzeumpedagógiai foglalkozások kedveznek a konstruktív pedagógiai szemléleteknek, mindazok a tanárok és diákok, akik kipróbálták, pozitív tapasztalatokról számoltak be. Ennek az oktatási módszernek, amely a jövőben remélhetőleg országunkban is nagyobb teret kap, az lenne a lényege, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozások résztvevői - diákok és pedagógusok egyaránt - a múzeumi tárgyak között átéljék egy adott korszak, illetve térség történetét, mindennapjait.

Kölcseys diákok Budapesten

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: