2006-08-13 10:59:45• hírek • Noemi Brigitta Boros

A háziorvos tanácsai

 Az egyik leggyakoribb szembetegség, az árpa, komoly gondokat okozhat.

 A szem az ember egyik legfontosabb érzékszerve, és a legérzékenyebb is egyben, az érzékeny nyálkahártya nagyon érzékenyen reagál a fertőzésekre, amelyeket akár akkor is elkaphatunk, ha piszkos kézzel nyúlunk a szemünkbe.

Dr. Makkai Előd elmondása szerint többféle szembetegséggel találkozhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb az árpa. Az árpát életkortól függetlenül bárki “beszerezheti”, a betegség a szemhéjban található mirigyek gyulladását jelenti.

Az árpának két formája létezik, az egyik az akut, a másik pedig a krónikus. Az árpa akut máját a Staphylococcus aktérium okozza és két változata ismeretes. Az egyik a külső árpa, melynek esetén a szemhéj megduzzad a szemhéjszél egy pontján, a pillaszőrök tövénél. Itt fájdalmas kis dudor tapintható, mely többnyire elgennyed, és a szemhéj szélén kiürül. Ez a folyamat párakötéssel siettethető. A belső árpa a kötőhártya, vagyis a szemgolyó felé domborodik. Az esetek egy részében ez is spontán módon megnyílik és kiürül. Ilyenkor is párakötés és antibiotikum-tartalmú szemkenőcs használata képezi a kezelést.

Az árpa krónikus formája, a jégárpa egy idült gyulladás, melyet a szemhéjban megtalálható mirigyek kivezető csatornájának elzáródása okoz. Emiatt a mirigy váladéka pang, besűrűsödik, és idegentest-reakciót vált ki. A szemhéjon kis dudor keletkezik, mely felett a bőr és a kötőhártya békés. Csak nagyon ritkán fejlődik vissza spontán módon, az esetek többségében ambulánsan elvégezhető műtéti beavatkozásra van szükség. Ennek során a jégárpát megnyitják, tokját és tartalmát eltávolítják.

A komoly panaszokat okozó árpák egyes formáinak elkülönítése és megfelelő kezelése szakorvosi feladat, ezért a szemhéj fájdalmas duzzanata esetén a házi módszerekkel történő öngyógyítás helyett tanácsos szemorvoshoz fordulni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: